ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

март 16, 2013

Си Дзинпин пое цялата власт в Китай

в категория Политическо устройство
Си Дзинпин. Снимка: Reuters

Си Дзинпин. Снимка: Reuters

В Китай завърши процесът по предаване на властта на новото, пето поколение ръководители. Общокитайското събрание на народните представители /парламентът/ днес официално утвърди Си Дзинпин за председател на Китайската народна република (президент). Той оглави също висшия военен орган на страната – Централния военен съвет на КНР, съобщиха световните агенции.

Преди това през ноември миналата година той бе избран за генерален секретар на ЦК на Китайската компартия. Така Си Дзинпин съсредоточи в ръцете си висшата партийна, държавна и военна власт.

Китайският парламент утвърди за нов заместник-председател на КНР (вицепрезидент) 62-годишния Ли Юенчао, бивш учител, присъединил се към компартията през 1978 г. и израснал в партийната йерархия до шеф на Организационния отдел на ЦК.

Мнозина наблюдатели смятат, че назначаването му на поста заместник-председател на КНР е нещо като компенсация за това, че той не влезе в могъщия 7-членен Постоянен комитет на Политбюро на ЦК на ККП. Очаква се това да стане на следващия конгрес на партията през 2017 г., съобщава ДПА, цитирана от БТА

http://www.dnes.bg/world/2013/03/14/si-czinpin-poe-cialata-vlast-v-kitai.182698

ноември 14, 2012

Конгресът в Китай избра нов ЦК на партията

в категория Политическо устройство

Едноседмичният 18-и конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) в Пекин приключи днес с избиране на нов Централен комитет. 2200-те делегати избраха също Централна комисия на партията за проверка на дисциплината и одобриха поправки в партийния устав, предаде ИТАР-ТАСС.

В президиума на заключителното заседание присъстваха членовете на сегашното й ръководство начело с генералния секретар – президента на Китай Ху Дзинтао, отбелязва агенцията, като споменава сред тях по-специално зам.-председателя на КНР Си Дзинпин. Очаква се той да бъде избран за генерален секретар на първия пленум на новия ЦК, насрочен за утре.

Тогава членовете на висшето партийно ръководство за пръв път ще се появят пред китайски и чуждестранни журналисти.


Основен резултат от конгреса е,

че форумът утвърди поредното – „пето поколение“ китайски ръководители, които под ръководството на новия партиен водач ще оглавяват страната с население от 1,3 млрд. души през близките 10 години. До 2020 г. се очаква Китай да стане водеща икономическа сила в света; от друга страна, Поднебесната империя е изправена пред трудни социално-икономически проблеми, които ще изискват доста усилия от новите й лидери. (още…)

март 9, 2012

Бъдещата първа дама на Китай е сопрано и… армейски генерал

в категория Политическо устройство

В продължение на 25 години Пън Ли-юен, съпругата на зам.-председателя на Китайската народна република, „влизаше“ в домовете на китайците, когато телевизията излъчваше програми с нейно участие

Зам.-председателят на Китайската народна република Си Дзинпин е смятан за приемник на президента Ху Дзинтао. Очаква се смяната във властта да стане в началото на 2013 г. и тогава Китай ще преживее малка революция, защото ще има първа дама, която ще привлича светлините на прожекторите, пише в. „Фигаро“.

Пън Ли-юен, съпругата на Си, е оперно сопрано, но и армейски генерал (тя постъпва като редник в китайската армия на 18 години). В продължение на 25 години тя „влизаше“ в домовете на стотици хиляди китайци при честванията на китайската Нова година, когато телевизията излъчваше програми с нейно участие. През 2008 г. сопраното предпочете да се оттегли и да не е център на вниманието, за да не пречи на възхода на съпруга си. Очаква се когато Си дойде на власт, нещата да се променят. (още…)

април 3, 2008

Ли Къцян е новият вицепремиер на Китай

в категория Политическо устройство

17 март 2008

Ли Къцян бе избран от парламента за вицепремиер в китайското правителство, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Агенция Синхуа предаде, че Ли Къцян /52 г./ в момента е на седмо място в йерархията на Китайската комунистическа партия и е считан за най-вероятен наследник на Уън Дзябао начело на правителството през 2013 г. До този момент вицепремиерът Ли беше партиен лидер на голямата индустриална провинция Ляонин и ръководител на Лигата на комунистическата младеж.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=234208

декември 13, 2007

Новите ръководители на ККП

в категория Политическо устройство

cri

На 22.10.2007 г. в Пекин бе проведен първият пленум на 17-тия Централен комитет на Китайската комунистическа партия /ЦК на ККП/. Ху Дзинтао, У Бангуо, Уън Дзябао, Дзя Цинлин, Ли Чънчун, Си Дзинпин, Ли Къциан, Хъ Гуоциан и Джоу Йункан са избрани за членове на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП. Ху Дзинтао бе преизбран за генерален секретар на ЦК на ККП и председател на Централната военна комисия. Избрани са и членовете и кандидат-членовете на Политбюро на ЦК на ККП, определени са членовете на Секретариата на ЦК на ККП и членовете на Централната военна комисия. (още…)

декември 1, 2007

Китайската народна армия в клипове

в категория Политическо устройство

Китайската народна армия е третата ядрена сила в света, първа танкова сила, много добре обучена и с перфектно воъръжение, основно руско.

Това е един доста показателен клип, който представя китайската народна армия:

http://www.vbox7.com/play:a17c475f

Истинска военна мощ:

http://www.vbox7.com/play:73659a11

юли 30, 2007

Председателят на Китайската народна република

в категория Политическо устройство

2004-06-16

Съвместно с Постоянния комитет на ОСНП, председателят на КНР изпълнява своите функции и пълномощия на държавен глава. (още…)

Регионална национална автономия

в категория Политическо устройство

2004-06-16

Равенство, единство, взаимопопощ и съвместен просперитет са ръководните принципи на китайското правителство при уреждането на взаимоотношенията между етническите националности. В съответствие с тези основни принципи, в Китай действа системата на регионална национална автономия. (още…)

Държавен съвет

в категория Политическо устройство

2004-06-16

Държавният съвет, а именно Централното народно правителство, е най-висшият държавен орган. Държавният съвет прилага на практика приетите от ОСНП и неговия Постоянен комитет закони и постановления. Държавният съвет отговаря пред тях и им е подотчетен. Държавният съвет разполага с пълномощия да разработва административно-нормативни актове, да издава административни актове, решения и разпоредби. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.