vicodin
Бизнес | ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

август 28, 2016

Великата китайска инвестиция

в категория Бизнес, БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ

Илин Станев

КАПИТАЛ

Или как от обсъжданите милиарди, в България дойдоха няколко десетки милиона китайски инвестиции
oo_2817913Няма начин да не сте срещали заглавия от сорта на „Велико Търново става новият Монако?“ или пък „Китайци намериха Перник по Пътя на коприната“. Заедно с бизнесмените от Близкия изток китайците се оказаха едни от най-често споменаваните потенциални инвеститори в България. Те винаги се свързват с най-грандиозните проекти, с най-голям мащаб и с най-много политическо говорене около тях. Тази седмица например заглавията бяха „Теменужка Петкова ухажва китайци за АЕЦ „Белене“. Те са и в тунела под Петрохан, и в бубите в Монтана, и естествено ще осъществяват мечтата на Стара Загора да е центъра на вселената, като превърнат буренясалото местно летище в глобален хъб между Азия и Европа (естествено заралии ще трябва да се преборят с хасковлии, които имат същата амбиция). Най-често обаче резултатът е „ми какво да се е случило, нищо“, както коментираха от община Монтана идеите от миналата година китайски фирми да възстановят бубарството в региона.

На какво се дължи този бум и какъв е реалният ефект от цялата шумотевица? Накратко – резултатът засега е повече от мижав, а забележителният ръст на китайската активност в България има много малко общо с инвестиционната привлекателност на страната. (още…)

януари 6, 2015

Големите амбиции на Китай в сферата на патентите

в категория Бизнес

Елена Кирилова

ИНВЕСТОР.БГ

Китай иска да утрои броя на патентите, които получава, до 2020 г. Желанието на страната е свързано със засилването на високотехнологичната ѝ икономика в най-различни области – от селското стопанство до лекарствата, сочи съобщение, изпратено от правителството.

Целта на азиатската държава е да получава по 14 патента за изобретения на всеки 10 хил. души до 2020 г. За сравнение през 2013 г. е получила по 4 на всеки 10 хил. души. През 2013 г. страната е получила 629 612 патента, което е с 200 хил. повече от САЩ, предава Ройтерс, позовавайки се на свое проучване, направено през декември.

Пекин иска да играе още по-голяма роля във високотехнологичните индустрии, тъй като страната се бори с по-бавния растеж и нарастващите разходи за производствена база. Това може да се окаже предизвикателство към световните играчи, които оперират в Китай и в чужбина, където обикновено доминират в по-иновативните сектори. (още…)

януари 3, 2015

Китай спря достъпа до Gmail

в категория Бизнес

Дневник

Имейл услугата на Google – Gmail е напълно блокирана в Китай след месеци на опити от Пекин да пречи на достъпа до най.-популярната електронна поща в света, съобщи агенция „Ройтерс“. Базираната в Китай правозащитна група GreatFire.org съобщи, че много от адресите в Gmail са били отрязани в петък, а днес все още няма достъп до услугата.

„Мисля, че правителството се опитва да премахне Gmail от Китай и да намали пазарния дял на Google“, коментира член на GreatFire. „Представете си как потребителите на Gmail не успяват да общуват с китайските си клиенти. Много хора извън Китай също може да се видят принудени да ползват друга имейл услуга“, добавя той.

Данните на Google също сочат рязък спад на трафика към Gmail от Китай в петък. Страната пречи на достъпа до много от услугите на американската компания от юни насам, но допреди седмица потребителите на Gmail все още можеха да достигат до съобщенията си чрез протоколи като IMAP и POP3. (още…)

Китай обяви мегасливане при производителите на влакове

в категория Бизнес

Бойчо Попов

ИНВЕСТОР.БГ

Двете най-големи фирми за производство на високоскоростни влакове в Китай съобщиха, че ще се слеят, за да се конкурират по-успешно да световните пазари срещу конкуренти като Siemens и Bombardier.

Мегасливането на производителите CNR Corp. и CSR Corp. се оценява на 26 млрд. долара и бе обявено в сряда на фона на засиленото желание на Пекин да разшири външния си пазар на влакове, предава DPA. Спекулации за сливането имаше от месеци.

В съобщение до Шанхайската фондова борса се казва, че сливането има за цел „да създаде нов трансграничен и глобален лидер за висококачествено жп оборудване“, цитира го официалната агенция Xinhua. Една от целите на компаниите е да прекратят застрашаващата конкуренция помежду им по отношение на отвъдморския пазар. (още…)

септември 20, 2014

Изненада от Изток: Китай бавно подчинява „Роснефт“ и „Газпром“

в категория Бизнес, Външна политика

Автор: Михаил КРУТИХИН

Клуб Z

Китайците, меко казано, не са обикновени партньори. В отношенията си с руския нефтогазов отрасъл те неведнъж са доказвали това. Китай умело се възползва от възможностите, които му дават грешките на руските политически лидери и ръководителите на нефтените и газовите компании.

Трудният клиент

През 2004 г. „Роснефт“ отчаяно се нуждаеше от пари, за да финансира придобиването на активите на разбитата компания ЮКОС. На помощ се притекоха само китайците. Никой друг не искаше да участва с пари в една съмнителна сделка. Като подписа договор с китайците, „Роснефт“ получи едновременно 6 милиарда долара във вид на предплата, а Китайската национална петролна корпорация (КНПК) – 48,4 милиона тона руски нефт с доставки по железопътна линия, разпределени до 2010 г.

Условията на този договор, с които набързо се съгласиха в Москва, обаче се оказаха „пропусната полза“ за „Роснефт“. На съвещание при Владимир Путин през август 2007 г. тогавашният ръководител на компанията Сергей Богданчиков се оплака, че при продажбата на всеки тон нефт в Китай фирмата куби 40 долара в сравнение с износа през Новоросийск или Приморск. (още…)

декември 9, 2013

Китай ще строи огромно пристанище в Черно море

в категория Бизнес

Докато центърът на Киев е окупиран от протестите на опозицията, станаха известни подробности за многомилиардни китайски инвестиции в Украйна. Те са договорени от украинска делегация при неотдавнашното й посещение в Китай. Става въпрос за над 20 договора за многомилиардни инвестиции, включително за китайското участие в огромен пристанищен терминал на кримския бряг.

Това съобщи първият вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов в неделя вечерта по телевизия ТРК „Украйна“, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него договорите дават възможност да бъдат реализирани поредица големи украинско-китайски проекти. „В рамките на посещението (на президента на Украйна, бел. ИТАР- ТАСС), наистина са подписани 22 споразумения“, каза той.

„Най-интересното – това е първото съвместно ипотечно кредитиране на сума 15 милиарда долара за 15 години. Смятам, че не е имало такова, сподели вицепремиерът. (още…)

ноември 13, 2012

Китай се превръща в автомобилното Елдорадо

в категория Бизнес

До 2025 г. страната ще се утвърди като най-големия автомобилен производител

Спад на продажбите в Европа, ръст в Съединените щати, неочакван донякъде бум в Китай: автомобилната индустрия в момента е в силно движение. Производители инвестират милиарди в нови заводи в развиващите се пазари и големи суми в разработването на икономични двигатели. В същото време те пускат електрически автомобили на пазара и се подготвят за представянето на автомобили с горивни клетки – без да знаят коя технология ще надделее.

„Технологичната промяна, на която сме свидетели, е без аналог“, каза главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Зетше в интервю преди няколко месеца. Колко масивно ще се промени автомобилната индустрия през следващите години, показва проучването „FAST 2025 – Future Automotive Industry Structure“ на управленското консултиране Oliver Wyman от името на Асоциацията на автомобилната индустрия (VDA).


В следващите 13 години автомобилната индустрия ще расте с около 3 на сто на година.

Като цяло общата стойност на индустрията през 2025 г. ще бъде увеличена от сегашните 840 милиарда евро годишно до 1,25 трилиона евро – не без следпродажбеното обслужване, цитира Manager Magazin проучването. Европа обаче ще запази господстващото си положение в научноизследователска и развойна дейност до 2025 г. За изследването си Oliver Wyman е анкетирала 140 мениджъри от автомобилната индустрия. (още…)

юли 31, 2012

Китай отваря ключови икономически сектори за частни инвеститори

в категория Бизнес

Анализатори очакват силна съпротива от страна на доминиращите държавни компании, които се радват на преференциален достъп до финансиране

Китайското правителство обяви, че ще инвестира в ключови проекти в опит да засили ролята на финансовия сектор в развитието на важни за икономиката сектори, като железопътния транспорт, комуналните съоръжения, финансите и здравеопазването, съобщи Ройтерс.

Китайската комисия за национално развитие и реформи реши да отвори за частни фирми стратегически сектори, в които в момента доминират държавните компании. В съобщението не се споменават изрично за какви суми става въпрос или пък дали парите, отделени за проектите, са нови разходи.

Решението да се отворят контролирани от държавата сектори кара някои анализатори да са скептично настроени и да очакват съпротива от страна на контролираните от държавата гиганти, които се радват на преференциален достъп до финансиране и държавни договори.

Според Джъ-уей Джан от Nomura в Хонконг има несъответствие между секторите, които държавата иска да отвори, и тези, които са печеливши и в които частните инвеститори реално биха искали да вложат парите си. (още…)

май 25, 2012

Китайският конгломерат Dalian Wanda стана най-големият собственик на кино салони в света

в категория Бизнес, ЛЮБОПИТНО

Китайският конгломерат Dalian Wanda стана най-големият собственик на кино салони в света, придобивайки американския гигант в бранша American Multi-Cinema (AMC) в сделка за $2,6 млрд., предадоха световните агенции.

Според условията на сделката китайската компания ще вложи до $500 млн. в развитието на AMC, които ще бъдат използвани за подобряване на техническите решения и намаляване на задълженията на американската мрежа от киносалони, допълва ИТАР-ТАСС.

Очаква се сделката да не доведе до промени в ръководството, работните места и общата стратегия за развитие на AMC, която е втората по големина верига киносалони в САЩ. Компанията има 18 500 служители, управлява 346 кинокомплекса с над 5000 киноекрана най-вече в САЩ и Канада. За приключване на сделката е необходимо одобрение от регулаторните власти и на двете страни.

Dalian Wanda е известна като голяма частна компания за недвижими имоти в Китай, която се е специализирана в сделките с недвижими имоти и е оператор на множество хотели, търговски обекти и киносалони.

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.