vicodin
ИКОНОМИКА | ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

октомври 31, 2016

„Един пояс, един път” и стотици магистрали

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, ИКОНОМИКА

Автор: Николай Николаев

a-specto.bg

Китай строи пътища с невиждана в човешката история скорост. България рискува да изпусне влака.

Преди няколко седмици Китай откри на своя територия близо 1000-километрова магистрала в северните части на страната, автономен регион Вътрешна Монголия. На пръв поглед нищо необичайно, доколкото 930-километровият участък между град Баян Нур и селището Алха в Северен Китай преминава…изцяло през пустинята Гоби. Мнозина биха се запитали каква е икономическата изгода от път, минаващ през нищото? На територията на пустинята Гоби, която е дванадесет пъти по-голямата от България, живеят приблизително толкова жители, колкото и в община Петрич (повечето от тях в държавата Монголия), не са налични и големи запаси на природни ресурси. Най-дългата в света магистрала през пустиня обаче е част от проекта за нов Път на коприната – „Един пояс, един път”. Окончателното изграждане на магистралата от над 2 хиляди километра ще приключи през юни 2017 г. и с това пътуването между столицата Пекин и Урумчи в Синдзян-уйгурския автономен регион ще бъде съкратено с 10 часа. Оттам на запад, север и юг се простират необятните пространства на Азия и Европа с колосалните икономически перспективи, които те крият. (още…)

октомври 14, 2016

Китай ще изгради най-голямата в света подземна жп гара под Великата китайска стена

в категория Промишленост, Технологии

Огромният проект ще бъде част от новата железопътна линия за високоскоростни влакове, която трябва да е готова за Зимните олимпийски игри през 2022 г. и да свърже домакина Пекин с други два китайски града, в които ще се проведат част от състезанията.

Китай ще строи най-голямата в света и най-дълбоко разположената под земята железопътна гара за високоскоростни влакове. В. „Пийпълс Дейли“ цитира инженери, работещи по проекта, които казват, че новата станция ще бъде вкопана под Бадалин, най-посещаваната част на Великата китайска стена, разположена на около 80 км северозападно от Пекин.

Подземната жп гара ще има три етажа, свързвани с ескалатор, висок 62 метра. Тя ще бъде част от новата високоскоростна железопътна линия, по която влаковете ще се движат със скорост 350 км в час. Тя свързва столицата Пекин с намиращия се на 160 км град Джандзякоу, където ще се проведат състезанията по ски бягане, ски скокове, биатлон, фиристайл, сноуборд на Зимните олимпийски игри през 2022 г. (още…)

октомври 1, 2016

Юанът става световна валута

в категория Финанси

По повод националния празник на КНР, една новина сякаш се оказва един от най-важните подаръци за Поднебесната в световен мащаб:

Ha 1 oĸтoмвpи ĸитaйcĸият юaн влизa в ĸoшницaтa нa cвeтoвнитe peзepвни вaлyти нa Meждyнapoдния Baлyтeн фoнд (MBФ). Πpи тoвa paзлиĸитe мeждy юaнa и ocтaнaлитe чeтиpи вaлyти ca oчeвидни. Te ca cвoбoднo плaвaщи и oбмeннитe им ĸypcoвe нe пoдлeжaт нa дъpжaвни интepвeнции, дoĸaтo ĸypcoвeтe нa юaнa ce фиĸcиpaт в тяcнo oпpeдeлeн ĸopидop, a ocвeн тoвa cъщecтвyвa и дъpжaвeн ĸoнтpoл нaд ĸaпитaлoвитe пoтoци, ĸaзвa Poлф Лaнгxaмep, бивш вицeпpeзидeнт нa Инcтитyтa зa cвeтoвнa иĸoнoмиĸa в Kил.

Eĸcпepти ĸaтo Xeнинг Фьoпeл, диpeĸтop нa xaмбypгcĸия Инcтитyт зa cвeтoвнo cтoпaнcтвo (НWWІ), въпpeĸи тoвa cмятaт peшeниeтo нa MBФ зa пpaвилнo: „To oтpaзявa вce пoвeчe нapacтвaщoтo иĸoнoмичecĸo знaчeниe нa Kитaй, нo e и нaчин Kитaй дa бъдe oĸypaжeн дa paбoти зa пocтигaнe нa пълнa ĸoнвepтиpyeмocт нa юaнa.” (още…)

август 28, 2016

Великата китайска инвестиция

в категория Бизнес, БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ

Илин Станев

КАПИТАЛ

Или как от обсъжданите милиарди, в България дойдоха няколко десетки милиона китайски инвестиции
oo_2817913Няма начин да не сте срещали заглавия от сорта на „Велико Търново става новият Монако?“ или пък „Китайци намериха Перник по Пътя на коприната“. Заедно с бизнесмените от Близкия изток китайците се оказаха едни от най-често споменаваните потенциални инвеститори в България. Те винаги се свързват с най-грандиозните проекти, с най-голям мащаб и с най-много политическо говорене около тях. Тази седмица например заглавията бяха „Теменужка Петкова ухажва китайци за АЕЦ „Белене“. Те са и в тунела под Петрохан, и в бубите в Монтана, и естествено ще осъществяват мечтата на Стара Загора да е центъра на вселената, като превърнат буренясалото местно летище в глобален хъб между Азия и Европа (естествено заралии ще трябва да се преборят с хасковлии, които имат същата амбиция). Най-често обаче резултатът е „ми какво да се е случило, нищо“, както коментираха от община Монтана идеите от миналата година китайски фирми да възстановят бубарството в региона.

На какво се дължи този бум и какъв е реалният ефект от цялата шумотевица? Накратко – резултатът засега е повече от мижав, а забележителният ръст на китайската активност в България има много малко общо с инвестиционната привлекателност на страната. (още…)

декември 30, 2015

Централната банка на Китай готви нов метод за оценка на риска

в категория Финанси

През 2016 г. Централната банка на Китай ще започне да измерва риска чрез използването на т. нар. от нея Макропруденциална оценка – система, изградена на база съотношенията за капиталова адекватност на банките, пише Bloomberg.

Чрез системата Централната банка на Китай ще следи внимателно как финансовите институции формират лихвените проценти. Това би спомогнало за намаляване на лихвите по кредитите, гласи становище на банката, разпространено във вторник.

Рамката за оценка ще включва инвестициите в облигации и акции, с което фокусът само към кредитите в миналото се променя.

Оценката „ще промени фокуса си от кредитите, които са тясно дефинирани, към кредита в общ аспект“, посочва банката в становището си. Тя ще включва инвестиции в облигации, инвестиции в акции и обратни изкупувания на продаваните финансови активи. Като се говори за обратни покупки на продадени финансови активи, обикновено се имат предвид задбалансовите банкови активи. (още…)

януари 6, 2015

Големите амбиции на Китай в сферата на патентите

в категория Бизнес

Елена Кирилова

ИНВЕСТОР.БГ

Китай иска да утрои броя на патентите, които получава, до 2020 г. Желанието на страната е свързано със засилването на високотехнологичната ѝ икономика в най-различни области – от селското стопанство до лекарствата, сочи съобщение, изпратено от правителството.

Целта на азиатската държава е да получава по 14 патента за изобретения на всеки 10 хил. души до 2020 г. За сравнение през 2013 г. е получила по 4 на всеки 10 хил. души. През 2013 г. страната е получила 629 612 патента, което е с 200 хил. повече от САЩ, предава Ройтерс, позовавайки се на свое проучване, направено през декември.

Пекин иска да играе още по-голяма роля във високотехнологичните индустрии, тъй като страната се бори с по-бавния растеж и нарастващите разходи за производствена база. Това може да се окаже предизвикателство към световните играчи, които оперират в Китай и в чужбина, където обикновено доминират в по-иновативните сектори. (още…)

януари 3, 2015

Китай спря достъпа до Gmail

в категория Бизнес

Дневник

Имейл услугата на Google – Gmail е напълно блокирана в Китай след месеци на опити от Пекин да пречи на достъпа до най.-популярната електронна поща в света, съобщи агенция „Ройтерс“. Базираната в Китай правозащитна група GreatFire.org съобщи, че много от адресите в Gmail са били отрязани в петък, а днес все още няма достъп до услугата.

„Мисля, че правителството се опитва да премахне Gmail от Китай и да намали пазарния дял на Google“, коментира член на GreatFire. „Представете си как потребителите на Gmail не успяват да общуват с китайските си клиенти. Много хора извън Китай също може да се видят принудени да ползват друга имейл услуга“, добавя той.

Данните на Google също сочат рязък спад на трафика към Gmail от Китай в петък. Страната пречи на достъпа до много от услугите на американската компания от юни насам, но допреди седмица потребителите на Gmail все още можеха да достигат до съобщенията си чрез протоколи като IMAP и POP3. (още…)

Китай обяви мегасливане при производителите на влакове

в категория Бизнес

Бойчо Попов

ИНВЕСТОР.БГ

Двете най-големи фирми за производство на високоскоростни влакове в Китай съобщиха, че ще се слеят, за да се конкурират по-успешно да световните пазари срещу конкуренти като Siemens и Bombardier.

Мегасливането на производителите CNR Corp. и CSR Corp. се оценява на 26 млрд. долара и бе обявено в сряда на фона на засиленото желание на Пекин да разшири външния си пазар на влакове, предава DPA. Спекулации за сливането имаше от месеци.

В съобщение до Шанхайската фондова борса се казва, че сливането има за цел „да създаде нов трансграничен и глобален лидер за висококачествено жп оборудване“, цитира го официалната агенция Xinhua. Една от целите на компаниите е да прекратят застрашаващата конкуренция помежду им по отношение на отвъдморския пазар. (още…)

декември 30, 2014

Изненадващата монетарна политика на Китай

в категория Финанси

По статията работи: Георги Драганов

ИНВЕСТОР.БГ

Страната се готви за големи икономически промени и реформи за пръв път от 35 години

В икономическата политика, както и в повечето други области, действията говорят повече от думите. Чрез намаляването на своя основен лихвен процент на 21 ноември Народната банка на Китай (PBOC) подчерта тактическия фокус на стабилизационната политика на правителството, която има за цел да постави под при около 7% растеж на БВП, пише Стивън Роуч в Project Syndicate.

Постигането на тази цел няма да е малко постижение. Икономиката на Китай е под кръстосания огън на структурните и циклични насрещни ветрове. Структурният натиск възниква от преминаването към нов модел на услуги и воден от потребителите растеж. Цикличният натиск произтича от затрудненото състояние на световната икономика, което оказва натиск надолу върху стария модел на износа и водения от инвестициите растеж. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.