ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

октомври 14, 2016

Китай ще изгради най-голямата в света подземна жп гара под Великата китайска стена

в категория Промишленост, Технологии

Огромният проект ще бъде част от новата железопътна линия за високоскоростни влакове, която трябва да е готова за Зимните олимпийски игри през 2022 г. и да свърже домакина Пекин с други два китайски града, в които ще се проведат част от състезанията.

Китай ще строи най-голямата в света и най-дълбоко разположената под земята железопътна гара за високоскоростни влакове. В. „Пийпълс Дейли“ цитира инженери, работещи по проекта, които казват, че новата станция ще бъде вкопана под Бадалин, най-посещаваната част на Великата китайска стена, разположена на около 80 км северозападно от Пекин.

Подземната жп гара ще има три етажа, свързвани с ескалатор, висок 62 метра. Тя ще бъде част от новата високоскоростна железопътна линия, по която влаковете ще се движат със скорост 350 км в час. Тя свързва столицата Пекин с намиращия се на 160 км град Джандзякоу, където ще се проведат състезанията по ски бягане, ски скокове, биатлон, фиристайл, сноуборд на Зимните олимпийски игри през 2022 г. (още…)

февруари 14, 2014

Най-дългият подземен тунел ще свързва Далиен и Йентай

в категория ЛЮБОПИТНО, Промишленост

Китайски инженери изготвят проект за най-дългия в света подземен тунел, предаде Ройтерс, като се позова на в. „Чайна дейли“.

Проектът ще бъде представен на правителството за одобрение до април. Ако бъде одобрен, строителството ще започне през 2015 г. или 2016 г. Тунелът ще бъде дълъг 123 км, което е над два пъти повече от дължината на настоящия рекордьор – тунелът, свързващ японските острови Хокайдо и Хоншу.

Китайският тунел трябва бъде завършен до 2026 г. Той ще тръгва от пристанищния град Далиен (Дальний) в провинция Ляонин и ще стига до град Йeнтай в провинция Шандун. Пътуването през него ще трае около час. Сега между двата града се плава осем часа с ферибот.

Китай обяви плановете си за построяването на тунела през 1994 г. Прогнозната цена на съоръжението тогава беше 10 млрд. долара, а срокът за изграждането му – до 2010 г. 20 години обаче проектът боксуваше във фазата на планирането. Сега цената му вече е скочила на 220 млрд. юана (36,3 млрд. долара). Проучването дали проектът ще може да се осъществи ще отнеме две-три години.

Най-дългият тунел в света, японският, е с дължина от 54 км.

Тунелът „Сейкан“ влезе в експлоатация през 1988 г. след строителни дейности, продължили над две десетилетия. Европейският рекордьор – тунелът под Ламанша е дълъг около 51 км.

март 21, 2013

Китай завоюва световния пазар на въоръжения

в категория Промишленост

Наталия Кашо

Китай за първи път влезе в Топ-5 на най-големите доставчици на оръжие в света.
Това се казва в новия доклад за търговията с оръжие през 2012 година на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира. Това е първата промяна в Топ-5 от Студената война насам. Китай също така стана първата азиатска страна, влязла в петицата на най-големите световни износители на оръжия.

Китай измести от петата позиция Великобритания, като показа безпрецедентен ръст на доставките на оръжие – 162%. Това е 13 пъти повече от средната стойност на бившата петица световни лидери – САЩ, Русия, Германия, Франция и Великобритания. За другите фактори осигурили пробива на Китай, разказа експертът от Института за Далечния изток, Александър Ларин.

Според Ларкин Китай има едно предимство – той продава по-евтино от другите. Много му помогна и военно-техническото сътрудничество с Русия, това, че му продаваха оръжие и лиценз за производството му. Китай, с помощта на Русия, произвежда съвременно артилерийско, тактическо ракетно оръжие, двигатели и компоненти за самолети. Продажбата на лицензи често е съпроводена от условието, че Китай няма да използва това за продажба на трети страни. Но Китай леко променяше, да кажем, калибъра на артилерийските установки и излизаше на чуждите пазари. (още…)

февруари 21, 2012

Първият завод за китайски автомобили в Европа се открива днес край Ловеч

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Китайците в България, Промишленост

Георги Пауновски, ДНЕВНИК

 

Първият завод за сглобяване на китайски автомобили в Европа се открива днес край ловешкото село Баховица. Проектът е съвместен между най-големия частен автомобилен концерн в Поднебесната империя и притежаваната от Гриша Ганчев „Литекс мотърс“.

На откриването, което ще е около 14 часа, се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Трайчо Трайков, високопоставени гости от китайското министерство на икономиката и г-жа Уан Фън-ин, президент и изпълнителен директор на „Грейт уол мотър“. С тръгването на завода България отново се появява на картата на автомобилните производители след пауза от 16 години.

Последният опит за производство на нови автомобили у нас беше на британската „Роувър“, която откри завод във Варна през септември 1995 г. Плановете бяха в него да се правят по около 10 000 коли годишно от модела „Роувър Маестро“, а инвестицията се оценяваше на 20 млн. долара. Начинанието обаче се провали с гръм и трясък заради лоша маркетинговата стратегия и неконкурентната цена на моделите. Заводът затвори врати на 4 април 1996, като в него бяха направени едва 2200 коли. (още…)

февруари 6, 2012

Битката за китайския автомобилен пазар

в категория Промишленост

Китай изпреварва Германия по продажба на луксозни автомобили. Трите немски концерна BMW, Audi и Mercedes са в битка за необятния пазар.

Китай стана най-динамичноразвиващият се пазар на луксозни стоки, в това число и на автомобили. Той стана ключов за много от европейските производители. Именно Китай е на път да измести Германия от второто място по продажби на ексклузивни автомобили и да се нареди след САЩ в годишната класация.

Трите крупни немски производителя BMW, Audi и Mercedes-Benz разчитат пазарите в Китай и Америка да компенсират спада и рецесията в Европа. Забогатяването на китайските потребители увеличи търсенето на луксозни стоки там, докато в Германия и въобще в Европа икономическата криза охлади тези пазари. (още…)

октомври 22, 2009

Огромната мощ на Китай е съпроводена с минимална предвидимост

в категория Промишленост

Само две години след като Пекин започна да разработва множество програми за производителите на зелени технологии, бе взето решение да се спре финансирането на подобни проекти. Подходът „тръгни-спри“ показва, че страната може и да има големи мускули, когато подкрепя даден сектор, но в същото време крие риск от внезапно спиране на кранчето.

В понеделник Китай обяви поредни от серията опити да противодейства на пренасищането с производствени мощности за индустрията с цел балансиране на икономиката и предотвратяване на безсмисленото наливане на инвестиции, пише Уей Гу, колумнист в Ройтерс.

Повечето отрасли, които страдат от прекалено голям производствен капацитет, са в остарялата технологично тежка индустрия – стоманодобив и преработка на стомана, цимент и т.н. Целеви отрасли за ограничаването на производствения капацитет са още зелени индустрии като производството на полисиликон, който се използва за направата на соларни панели и добив на енергия от вятъра. (още…)

октомври 7, 2008

Китай изстреля пилотирания космически кораб „Шънджоу-7“

в категория НАУКА, Промишленост

Китай изведе успешно в космоса третия си пилотиран космически кораб „Шънджоу-7“, съобщиха световните информационни агенции. Като част от мисията е предвидено първото излизане на китайски космонавт (тайконавт) в открития космос.

Космическият кораб „Шънджоу-7“ беше изстрелян от космическа база в пустинята в пров. Гансу и изведен на орбита на височина 373 км. Началото на тази космическа мисия, която несъмнено е много престижна за Китай един месец след успешно проведените в страната Олимпийски игри, бе приветствано от китайския президент Ху Дзинтао. (още…)

април 30, 2008

Актавис придоби още една китайска компания

в категория Промишленост

„Актавис“ придоби 90% дял от китайската компания „Zhejiang Chiral Medicine Chemicals“, специализирана в проучване, разработка и производство на активни лекарствени субстанции. Сумата по сделката не беше оповестена.

Придобиването е част от стратегията на „Актавис“ за получаване на директен достъп до производството на такива субстанции на ниски цени. (още…)

април 3, 2008

Китай строи АЕЦ на остров

в категория Промишленост

Китай започна да изгражда първата АЕЦ извън континенталната територия, която ще бъде на остров в Източнокитайско море, предаде ИТАР-ТАСС.

Проектът за първата АЕЦ, която ще бъде построена извън континенталната територия на Китай, предвижда тя да заработи в околностите на големия град Нинде и да има четири блока с мощност от по 1000 МВт. Общият обем на инвестициите се оценява на около 7,2 милиарда долара. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.