ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

март 30, 2008

ТИБЕТСКА (Хималайска) мечка (Selenarctos thibetanus)

в категория Физическа география

Разпространена в Афганистан, Хималаите (до 4000 м надм. височина), Южен и Източен Китай, ИндоКитай, Манджурия до Амур и Япония. На ръст е по-дребна от кафявата – дължина до 1,75 м, височина 0,8 м и тегло до 150 кг. Има мощно, стегнато тяло, изфинена глава, злобни очи, големи уши, развити кучешки зъби и лъскава черна козина с бял нагръдник. Растителноядна и месоядна. (още…)

март 29, 2008

Китайски хамстер

в категория Физическа география

Китайският хамстер (Cricetulus griseus) принадлежи към сем. Хомякоподобни (Cricetidae). В природата е разпространен в Азия — населява лесостепните и пустинните области на източното китайско крайбрежие, като достига източния бряг на Каспийско море. Китайският хамстер е по-дребен от златистия хамстер. Достига 10 — 13 см и има малка опашка (около 1 см). На цвят е сив, откъм тръбната страна има надлъжна черна ивица по гърба, а откъм коремната страна е белезникав (фиг. 5). Одомашнен е в началото на XX век. За първи път е бил използуван като лабораторно животно през 1919 г. при изучаване на болестта кала-азар (висцерална лайшманиоза). (още…)

ноември 22, 2007

Развитие на панда от новородено

в категория Физическа география

Може да видите тук:

http://news.worldwild.org/evolution-of-a-new-born-panda/ 

юли 30, 2007

Поземлени и минерални ресурси

в категория Физическа география

2004-06-16

Състава и разпределението на поземлените ресурси в Китай има три основни характеристики: видово разнообразие – обработваеми земи, гори, пасища, пустини, земи, заливани от прилива; повече планини и плата отколкото равнини и долини; неравномерно разпределение – земеделските земи са концентрирани в източните райони, пасищата – главно в северните и западните, а горите – предимно в отдалечените североизточни и югозападни райони. (още…)

януари 22, 2007

Най-голямото езеро в Китай може да изчезне след 200 години

в категория Физическа география

Най-голямото езеро в Китай може да изчезне след 200 години. (още…)

януари 10, 2007

Флора и фауна

в категория Физическа география

Китай е огромна страна и в нея се срещат почти всички климатични зони в света. Това определя и разнообразието на животинския и растителния свят. (още…)

Природни ресурси

в категория Физическа география

Проблемът с природните ресурси в китайското общество в условията на огромни демографски проблеми още от древността е бил огромен. Достатъчно е да се каже, че още преди 2000 години са изчезнали почти всички гори и дори тревата от територията на Северно-китайската равнина. (още…)

Климат

в категория Физическа география

Голяма част от територията на Китай се намира в северната зона на умерения климат, характерен с ясно изразени четири сезона и мусонни ветрове, които за разлика от навсякъде другаде не носят дъждове. (още…)

Реки и води

в категория Физическа география

В Китай има множество реки, а басейните на повече от 1500 реки са дълги над 1000 км. Източниците на повечето от тези реки се намират в Цинхай-Тибетското плато, откъдето те се спускат в равнините. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.