ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

септември 12, 2014

Китайският „Сървайвър“ е заснет в България, в родопското село Момчиловци

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, ЛЮБОПИТНО

Първото издание на китайския вариант на риалити шоуто „Сървайвър“ е заснето в България и екипът, състоял се от 51 души, е имал възможността да се наслади на очарованието на родопското село Момчиловци, съобщава китайският сайт CNS (China News Service), като се позовава на репортаж на агенция Синхуа.

Снимките на китайския вариант на шоуто започнаха на 29 август и продължиха две седмици. Предаването ще се излъчи по китайската телевизия през втората половина на септември.

Мария Никова, кметицата на Момчиловци, заяви пред Синхуа, че идеята снимките да са именно в това село е част от кампанията за реклама на българското кисело мляко, подета както от Момчиловци, така и от Шанхайската компания за млечни изделия. Ху Дзян, представител на компанията, поясни, че Момчиловци е било избрано за място на снимките заради уникалното си ястие – киселото мляко. „В това село киселото мляко е навсякъде, в супите, в десертите, в сосове за месо“, допълва г-н Ху. (още…)

юни 1, 2014

Международна регата с драконови лодки Шанхай 2014

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, ЛЮБОПИТНО

Консулство на Р България в Шанхай

Около петия ден на петия месец по лунния календар, вече 2292 години подред по всички реки и езера в Китай се провеждат състезания с драконови лодки в памет на поета Цю Юен (340–278 г. пр. н. е.).
Във финалите на тазгодишното състезание по Суджоуската река в Шанхай в дисциплината 500 метра с 12-местна лодка взе участие и български отбор, който се класира на ВТОРО място. Първи бяха руснаците, чийто отбор беше подсилен от двама олимпийски шампиони.

966220_500314666736006_2381229121508015361_o (още…)

февруари 19, 2014

В Китай откриха „животински Помпей“ от периода креда

в категория ЛЮБОПИТНО, Туризъм и забележителности

Vesti.bg

Палеонтолози са открили в Североизточен Китай цяло гробище с древни птици и динозаври, които на практика са били погребани мигновено от пепелта на местния „Везувий“ преди около 130-120 милиона години, съобщи сп. „Нейчър Къмюникейшънс“.

Пълноценни екосистеми, т.нар. вкаменени гори, се срещат много рядко и представляват огромна ценност за палеонтолозите. През февруари 2012 година учените са възстановили облика на последните подобни находки в околностите на Ню Йорк.

Дзин Мън от Музея по естествена история на САЩ в Ню Йорк и неговите колеги са се натъкнали на още един подобен пример, като са изследвали наноси и вкаменелости от периода креда, намерени в Североизточен Китай. (още…)

февруари 14, 2014

Най-дългият подземен тунел ще свързва Далиен и Йентай

в категория ЛЮБОПИТНО, Промишленост

Китайски инженери изготвят проект за най-дългия в света подземен тунел, предаде Ройтерс, като се позова на в. „Чайна дейли“.

Проектът ще бъде представен на правителството за одобрение до април. Ако бъде одобрен, строителството ще започне през 2015 г. или 2016 г. Тунелът ще бъде дълъг 123 км, което е над два пъти повече от дължината на настоящия рекордьор – тунелът, свързващ японските острови Хокайдо и Хоншу.

Китайският тунел трябва бъде завършен до 2026 г. Той ще тръгва от пристанищния град Далиен (Дальний) в провинция Ляонин и ще стига до град Йeнтай в провинция Шандун. Пътуването през него ще трае около час. Сега между двата града се плава осем часа с ферибот.

Китай обяви плановете си за построяването на тунела през 1994 г. Прогнозната цена на съоръжението тогава беше 10 млрд. долара, а срокът за изграждането му – до 2010 г. 20 години обаче проектът боксуваше във фазата на планирането. Сега цената му вече е скочила на 220 млрд. юана (36,3 млрд. долара). Проучването дали проектът ще може да се осъществи ще отнеме две-три години.

Най-дългият тунел в света, японският, е с дължина от 54 км.

Тунелът „Сейкан“ влезе в експлоатация през 1988 г. след строителни дейности, продължили над две десетилетия. Европейският рекордьор – тунелът под Ламанша е дълъг около 51 км.

февруари 9, 2014

Невероятните рекорди на Китай

в категория ИКОНОМИКА, ЛЮБОПИТНО

DW

Китай е безспорен шампион в сферата на рекордите: от спорта, през икономиката, та чак до културата на хранене. Само един пример – ежегодно се изсичат 25 милиона дървета за производството на клечки за хранене.

13 000 километра – това е дължината на железопътната мрежа за високоскоростни влакове, с която разполага Китай. Част от мрежата е и най-дългият мост на света – простира се на цели 165 километра на отсечката Пекин-Шанхай. Вторият и третият по дължина мостове в света, впрочем, също се намират в Китай. Както и най-високо разположената гара – тя е в Тибет, на височина 5068 метра, т.е. по-висока е от Мон Блан.

Китай може да се похвали и с най-високо разположеното летище – приблизително на равнището на Матерхорн, както и с най-дългата линия на метрото в Шанхай /538 км/. Но ако на лондонското метро са му били нужни 150 години, за да достигне сегашната си трета позиция в света със своите 400 км, в Шанхай са били достатъчни само 15 години. (още…)

януари 17, 2014

Роднини на имигранти никога няма да прогресират в Китай

в категория ЛЮБОПИТНО, ПОЛИТИКА

Vesti.bg

Китайски служители, чиито брачни партньори и деца емигрират, няма да получават възможност за повишение, съобщи Ройтерс, като се позова на агенция Синхуа.

В Китай има немалко случаи, при които държавни служители, чиито съпруги, съпрузи или деца са в чужбина, използват семейните си връзки извън родината, за да прехвърлят незаконно авоари или да избягват проверки. Тези служители са наричани в Китай „голи служители“.

„Те принадлежат към група, при която има висок риск от корупция. Почти 80% от случаите на корупция и незаконно присвояване включват „голи служители“, каза Уан Хуанчун от Китайската комунистическа партия.

Според оповестените от партията правила при повишенията трябва да се набляга на „почтеността“. На служителите ще се дава възможност за бързо издигане само ако имат особени заслуги. Тези, които имат „лоша репутация в обществото“ също нямат шанс за повишение.

Преразгледаните правила за първи път лишават подобни служители от възможността за повишение. Това е поредният ход на управляващата партия, която се опитва да се справи с ширещата се корупция, коментира Ройтерс.

юли 27, 2013

Татуировки: Хризантемы, драконы и молитвы

в категория ИЗКУСТВО, ЛЮБОПИТНО

Мещеряков А. Н.

(В книге: А. Н. Мещеряков. Книга японских символов. М., 2003)

A Japanese tattoo artist works on the back of a woman 1946

A Japanese tattoo artist works on the back of a woman 1946

Все европейцы используют для обозначения подкожной инъекции краски чужое слово — татуировка (только некоторые особо важные ученые мужи предпочитают труднопроизносимое «дерматография»). Впервые этот термин — «татуировка» — был вроде бы зафиксирован капитаном Куком в 1769 году на Таити. Кажется, именно с тех пор морячки и полюбили себя раскрашивать. Когда долго плаваешь (служишь в армии, «мотаешь срок») в исключительно мужской компании, чего только над собой не сотворишь…

У японцев же есть свое слово — ирэдзуми. Переводится вполне доступно — «инъекция туши». У многих народов принято украшать себя татуировкой. Но у японцев уж очень замечательно выходит. Не оторвешься. Словарь Брокгауза и Ефрона, к примеру, отзывался вполне восторженно: «Наиболее совершенные образцы представляетЯпония, где татуировка носит печать такой же высокой художественности, как и японская живопись; татуировка японского простолюдина по яркости и изяществу производит иллюзию дорогого гобелена».

Это сказано о XIX веке, когда татуировки были распространены достаточно широко. Но заходя в японскую баню теперь, часто можно увидеть грозное предупреждение: «Лицам с татуировкой вход воспрещен». Оно и понятно — сейчас основными «носителями» разрисованного тела являются мафиози (якудза). Есть еще и вкрутую захиповавшая молодежь, но она-то как раз пользуется чаще всего не настоящими татуировками, которые на всю оставшуюся жизнь, а их бледным подобием — «переводными картинками», которые в той же бане и смыть можно. (още…)

юли 20, 2013

Подготовка за пътуване в Китай – от А до Я на пътешественика

в категория ЛЮБОПИТНО, СПРАВОЧНИК, Туризъм и забележителности, Яна Шишкова

Яна ШИШКОВА

Започва подготовката на новите попълнения студенти, ученици и работещи, които се отправят за дълъг престой в Китай в края на август. Неизбежно всяка година ми задават въпроси какво точно да си носят от тук, което трудно могат да намерят там. Моят опит касае един по-минал период, затова се обърнах с молба към колегите китаисти, които живеят в Китай, да коригират моя списък.

Изказвам горещите си благодарности на проф. Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ, Диляна Атанасова, Елена Тодорова, Криси Нанева, Малина Данаилова, Павел Петков, Петко Хинов, Свилена Енчева, Сиана Димитрова, Таня Филипова и Траян Вълчанов, които имат голям принос за следната статия.

1. Лекарства и здравна култура

На първо място поставям тази подточка, тъй като от една страна климатът в Китай доста се различава от българския, което неизбежно влияе и върху здравето на пребиваващия в страната. Вторият фактор е самата диета на китайците, в която на практика отсъстват млечни продукти и достатъчно калций, което дава ефект като косопад, суха кожа, напукване и ронене на нокти и др. Затова е добре да си вземете „Калмацин” (калций, магнезий и цинк) или друг подобен продукт и да пиете през ден по таблетка. В аптечката е добре да имате още аспирин и аналгин.

Поради силната влага, съчетана на места с непоносима горещина, която продължава до средата на септември, често срещани са простудите, които водят до хроничен цистит при дамите. Полезно е да разполагате с тоалетен душ, смрадлика за промивки и лекарство по предписание за по-сериозна форма на цистит. Тук поставям и хроничните болести, на които сте податливи, така че по рецепта да носите със себе си и съответните лекарства. (още…)

май 4, 2013

Китай: Новата сграда на органа прилича на… орган

в категория ЛЮБОПИТНО, Туризъм и забележителности

Новата сграда на всекидневния вестник „Жънмин жъбао“, орган на Китайската комунистическа партия, изумително прилича на… мъжки полов член.

Архитектурното творение вече си навлече присмех и подигравки в китайските социални мрежи и сайтове в интернет, защото погледнато под определен ъгъл има категорична фалическа форма.

Новата сграда на в. "Жънмин жъбао"

Новата сграда на в. „Жънмин жъбао“

Агенция Франс прес уточнява, че сградата, в която ще се помещава редакцията на най-авторитетния пропагандатор на комунистическите идеи в Пекин, все още се строи.

„Със сграда с такава форма има надежда за китайската мечта“, шегува се един потребител в интернет.

„Очевидно е, че националният орган трябва да се налага“, коментира шеговито друг.

В. „Жънмин жъбао“ е гласът и могъщото оръжие на Комунистическата партия.

Очевидно цензурата в Китай не е останала доволна от оприличаването на сградата на мъжки полов член, защото вчера в китайската социална мрежа „Уейдуо“ всеки, който търсеше думата „сграда“, попадаше на съобщението, че резултатите от търсенето не могат да бъдат показани в съответствие със законите, наредбите и действаща политика.

 

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5741051

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.