ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юли 28, 2011

Пекинската кухня

в категория Китайска кухня

Пекин е гастрономическият център на севера, а в последните петнадесет години – и на света.

Някога, под влияние на поредица от северни народи завоеватели, в двореца са яли деликатеси като мечи лапи, гърбици на камили и маймунски устни. С придобиването на усет към разкоша обаче, във времената на последната династия Цин (1644-1911), дворцовата кухня вече се приготвяла от над 2000 готвачи, а на императорската трапеза два пъти на ден се поднасяли по 99 ястия.

След Синхайската революция през 1911 г., когато пада Цинската династия, готвачите останали без работа, но само десет години по-късно най-предприемчивите от тях отворили ресторант „Фаншан“ за императорска кухня в един от най-красивите паркове на Пекин парка Бейхай. И днес там могат да бъдат опитани ястията, които са били поднасяни на трапезата на китайските владетели. Удоволствието струва сериозни пари, но си заслужава, особено ако сте с голяма компания. Във филмчето, което следва, може да видите част от ястията и един от най-новите ресторанти за императорска кухня:

(още…)

януари 26, 2010

В Китай вече няма да ядат котки и кучета

в категория Китайска кухня, ЛЮБОПИТНО

Месото на котките и кучетата – стари деликатеси в Китай – може да бъде изключено от менюто на китайците въз основа на първия в страната закон срещу малтретиране на животните, предаде АФП, позовавайки се на местни медии.

В случай, че законопроектът бъде приет, хората, които хапват месото на едно от двете животни, може да се изправят пред глоби в размер до 5 000 юана (730 долара) и до 15 дни лишаване от свобода.

Според закона, „организациите“, замесени в консумацията на месото на двете животни, ще бъдат глобявани между 10 000 и 15 000 юана.

Законопроектът се намира в стадий на разработване от една година насам и не е ясно кога той ще стане закон. Възможно е това да стане през март, но понякога в Китай на даден законопроект са необходими години, за да бъде той одобрен.

http://world.actualno.com/news_281537.html

март 29, 2009

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

в категория Китайска кухня

Пролетта е преходен период от зимния студ към летните горещини (от Ин към Ян), сезон, в който температурите и времето се променят с часове. Влажно и дъждовно, ветровито и студено, топло и горещо се редуват и оказват влияние върху организма ни, като създават условия за появата на различни болести. Затова по време на ранна пролет е важно да се предпазваме да не се простудим, а в късна пролет – да се регулираме спрямо затоплянето и да прочистваме организма си от патогенната горещина.

Енергията в природата започва да се активизира, топлината се завръща и дните стават все по-дълги. От тъмните студени месеци на зимата започва да се увеличава янската енергия в природата. (още…)

октомври 6, 2008

Храненето през есента

в категория Китайска кухня

В китайската наука за храненето смяната на годишните сезони представлява важен фактор, който е в пряка зависимост с нашето здраве.

Когато знаем как да адаптираме организма според промените в различните климатични условия (температура, влага и др.), според протичането на енергийните закономерности на сезоните и природните цикличнoсти, тогава ще можем да поддържаме едно сравнително добро
здравословно състояние.

Разбира се, храненето е само част от цялостния подход към здравето. Защото за да бъдем здрави, трябва да си набавяме енергия не само по външни начини като хранене и билки, но също и с вътрешно трениране и набиране на жизнената енергия (например чрез трениране на цигун).

Есенният сезон може да се раздели на 2 основни периода: (още…)

август 28, 2008

Подправки в китайската кухня

в категория Китайска кухня

Основни подправки и ароматизатори в китайската кухня
Изкуството да се приготвя храна в Китай е на почит. Изкуство е да се опознаят и да се изполват подправките и ароматите когато приготвяш китайска храна


Соев сос и соева паста

От векове китайците ценят соевата паста заради вкусовите й качества и антитоксичното й действие. Начините за нейното приготвяне са описани още в “Класическа икономика на древните времена” и в труда на древния философ и историк Съ Мациен “Исторически записки”. Соевата паста се приготвя от ферментирали соеви зърна. Още през 7-ми век тази технология е пренесена в Япония и Корея. (още…)

август 13, 2008

В Пекин похапват животински пениси

в категория Китайска кухня

В този ресторант собствениците „сервират под тезгяха“, пише репортер на германската информационна агенция ДПА. Пекинският ресторант „Гуолиджуан“ предлага като специалитет необичаен деликатес – животински пениси.

В Китай консумацията на мъжки полови органи от различни животни има дълга традиция.

„Това не е просто храна, а част от нашата култура“, каза сервитьорката Хъ Чунмей, която от четири години работи в този ресторант. Специалитетът на ресторанта са полови органи от магаре, ог елен или от змия, поляти обилно с лют сос, или сготвени на супа. (още…)

октомври 27, 2007

Кухнята на Пекин

в категория Китайска кухня

Да се нахраниш в Пекин е лесно и трудно. Навсякъде има ресторанти, закусвални, пелменници. Може да се опита храна от целия свят и от всички краища на Китай. Трудно е да избереш какво ти се хапва в момента.

Пекин е гастрономическият център на севера. Неговото влияние се разпростира и в околните провинции Хубей, Шанси и Хънан. Кухнята е смесица от влиянията на северните завоеватели, южните преселници и императорската кухня, за която винаги е било подбирано най-доброто и най-изтънченото. (още…)

септември 21, 2007

Китайските пелмени – Дзяодзъ

в категория Китайска кухня

中国国际广播电台

Като един вид традиционно ястие в страната, пелмените вече са част от китайската култура. Ако един чужденец не яде пелмени в Китай, като че ли, все едно не е бил в страната.

Дзяодзъ е ястие, приготвено от брашно с пълнеж. В миналото Дзяодзъ е било празнично блюдо, особено в навечерието на Нова година, е задължително да се яде Дзяодзъ. (още…)

юли 30, 2007

Истинският китайски ресторант

в категория Китайска кухня

Според Една Жена.

Китайски ресторант Император.

Не случайно го кръстих Истинският. Първият китайски ресторант в София, за който може да се каже:
чисто, красиво, приятно. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.