ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

февруари 19, 2014

В Китай откриха „животински Помпей“ от периода креда

в категория ЛЮБОПИТНО, Туризъм и забележителности

Vesti.bg

Палеонтолози са открили в Североизточен Китай цяло гробище с древни птици и динозаври, които на практика са били погребани мигновено от пепелта на местния „Везувий“ преди около 130-120 милиона години, съобщи сп. „Нейчър Къмюникейшънс“.

Пълноценни екосистеми, т.нар. вкаменени гори, се срещат много рядко и представляват огромна ценност за палеонтолозите. През февруари 2012 година учените са възстановили облика на последните подобни находки в околностите на Ню Йорк.

Дзин Мън от Музея по естествена история на САЩ в Ню Йорк и неговите колеги са се натъкнали на още един подобен пример, като са изследвали наноси и вкаменелости от периода креда, намерени в Североизточен Китай. (още…)

юли 20, 2013

Подготовка за пътуване в Китай – от А до Я на пътешественика

в категория ЛЮБОПИТНО, СПРАВОЧНИК, Туризъм и забележителности, Яна Шишкова

Яна ШИШКОВА

Започва подготовката на новите попълнения студенти, ученици и работещи, които се отправят за дълъг престой в Китай в края на август. Неизбежно всяка година ми задават въпроси какво точно да си носят от тук, което трудно могат да намерят там. Моят опит касае един по-минал период, затова се обърнах с молба към колегите китаисти, които живеят в Китай, да коригират моя списък.

Изказвам горещите си благодарности на проф. Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ, Диляна Атанасова, Елена Тодорова, Криси Нанева, Малина Данаилова, Павел Петков, Петко Хинов, Свилена Енчева, Сиана Димитрова, Таня Филипова и Траян Вълчанов, които имат голям принос за следната статия.

1. Лекарства и здравна култура

На първо място поставям тази подточка, тъй като от една страна климатът в Китай доста се различава от българския, което неизбежно влияе и върху здравето на пребиваващия в страната. Вторият фактор е самата диета на китайците, в която на практика отсъстват млечни продукти и достатъчно калций, което дава ефект като косопад, суха кожа, напукване и ронене на нокти и др. Затова е добре да си вземете „Калмацин” (калций, магнезий и цинк) или друг подобен продукт и да пиете през ден по таблетка. В аптечката е добре да имате още аспирин и аналгин.

Поради силната влага, съчетана на места с непоносима горещина, която продължава до средата на септември, често срещани са простудите, които водят до хроничен цистит при дамите. Полезно е да разполагате с тоалетен душ, смрадлика за промивки и лекарство по предписание за по-сериозна форма на цистит. Тук поставям и хроничните болести, на които сте податливи, така че по рецепта да носите със себе си и съответните лекарства. (още…)

май 4, 2013

Китай: Новата сграда на органа прилича на… орган

в категория ЛЮБОПИТНО, Туризъм и забележителности

Новата сграда на всекидневния вестник „Жънмин жъбао“, орган на Китайската комунистическа партия, изумително прилича на… мъжки полов член.

Архитектурното творение вече си навлече присмех и подигравки в китайските социални мрежи и сайтове в интернет, защото погледнато под определен ъгъл има категорична фалическа форма.

Новата сграда на в. "Жънмин жъбао"

Новата сграда на в. „Жънмин жъбао“

Агенция Франс прес уточнява, че сградата, в която ще се помещава редакцията на най-авторитетния пропагандатор на комунистическите идеи в Пекин, все още се строи.

„Със сграда с такава форма има надежда за китайската мечта“, шегува се един потребител в интернет.

„Очевидно е, че националният орган трябва да се налага“, коментира шеговито друг.

В. „Жънмин жъбао“ е гласът и могъщото оръжие на Комунистическата партия.

Очевидно цензурата в Китай не е останала доволна от оприличаването на сградата на мъжки полов член, защото вчера в китайската социална мрежа „Уейдуо“ всеки, който търсеше думата „сграда“, попадаше на съобщението, че резултатите от търсенето не могат да бъдат показани в съответствие със законите, наредбите и действаща политика.

 

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5741051

декември 5, 2012

В Шанхай построиха уникален пешеходен мост

в категория Туризъм и забележителности

Народната република е в невероятен икономически възход, потвърждение на което може да се види дори и в начина, по който се развиват градските райони. Пешеходният мост Лудзядзуей в новата зона Пудун в Шанхай, е доказателство, че изостаналата аграрна държава отдавна е в миналото. На това място, на което сега се извисяват няколко небостъргача, преди се е отглеждал ориз и други селскостопански култури. По красивия пешеходен мост Лудзядзуей (Lujiazui Pedestrian Bridge) могат да вървят 15 човека един до друг. Чрез него се избягва задръстването на кръговото движение под него, а и се улеснява достъпа до голям търговски мол:

Мостът Лудзядзуей

Мостът Лудзядзуей

 

Видео с гледката наоколо: (още…)

септември 22, 2012

Дискурс Травелога – Первые русские известия о Китае (XV – начало XVIIвв.): особенности историко-географического дискурса

в категория ГЕОГРАФИЯ, Статии и сборници

Дискурс травелога. Сборник статей. Авт.-сост.: О.Ф.Русакова, В.М.Русаков.
Екатеринбург, ИМС – Издательский дом «Дискурс-Пи», 2008 –184 с. ISBN 978-5-98728-031-7

Книга посвящена актуальному разделу современных дискурс-исследований – дискурсу травелога. Авторы обращаются к его различным аспектам: методологическим, историческим, культурно-антропологическим, литературно-художественным и педагогическим.

 
ПРЕДИСЛОВИЕ

Представляемый вниманию читателей сборник статей уральских ученых предпринимает попытку предварительного очерчивания контуров весьма интересного жанра современной литературы и дискурс-исследований — дискурса травелога. Понятие это по существу еще только входит в серьезный научный оборот и пока еще не затвердело в границах строгих дефиниций. Это связано с разнообразием феноменов художественного и научного творчества, охватываемых общим термином «травелог».

Действительно, проявления его многообразны: это и сухие отчеты об экспедициях географов и путешественников, приключенческая и фантастическая художественная литература, это и «странствия души» (ученой или чувствующей и переживающей) в поисках сущностей и смыслов, это и всевозможные «путеводители» и справочники по «странам и континентам», это и современные блоги в Мировой Паутине. (още…)

юли 24, 2012

Хотели, хостели и забележителности в Китай (1)

в категория СПРАВОЧНИК, Туризъм и забележителности, Яна Шишкова

Преди да разкажа за забележителностите, хотелите и хостелите на няколко от основните градове в Китай и къде на добра цена да се настаним в тях, искам да благодаря на колегите Александър Радков, Веселин Найденов, Алиса Стоянова, Евелина Вълчанова, Мила Печенякова и Ирина Сивкова, които споделиха най-актуалната информация за цените и препоръчаха няколко места.

Пекин несъмнено е сърцето на Китай. В него има повече забележителности от цяла Латинска Америка. Могат да се разделят на императорски – Забранения град, стария летен дворец Юенминюен, новия летен дворец Ихъ-юен, Храма на Небето; религиозни и култови – даоисткия храм Бай-юнгуан, ламаисткия Юнхъгун – това е един от най-големите будистки грамове в Китай, в него се намира най-голямата статуя на Буда Майтрея в света, направена от един единствен дънер сандалово дърво. Височината й е 26 метра и е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Съвсем близо до Юнхъгун се намира храмът на Конфуций.


(още…)

юли 22, 2012

Шанхай стана най-голямото пристанище в света

в категория ГЕОГРАФИЯ

08.01.2011

Най-богатият град на Китай е и най-оживено световно пристанище – миналата година Шанхай е изпреварил Сингапур по контейнерен трафик. Градските власти са изчислили, че през 2010 г. южнокитайското пристанище е обслужило 29.05 млн. еквивалентни единици /TEU, мярка за капацитет в контейнерните превози/, или с 500 000 TEU повече от Сингапур. Общият обем на карго товарите в Шанхай през 2010 г. е бил 650 млн. метрични тона.

Възходът на Шанхай се дължи на първо място на ръста в износа на китайски стоки. Китай е най-голямата търгуваща страна в света. Това се потвърждава не само от факта, че Китай изпревари през 2009 г. Германия като най-голям износител в света. Китай е и най-големият вносител на метали в света. Китай е и най-многолюдната и най-бързо растящата световна икономика: прирастът на БВП на Китай се запазва изключително висок, близо 10% през 2010 г., средно 11.4% през последните пет години.

Имаме поредната илюстрация за важността на китайската икономика – твърди за Bloomberg икономист в Сингапур. Но въпреки експанзията на новия световен първенец, има повече от достатъчно място за правене на бизнес в региона както за Шанхай, така и за Сингапур и Сянган (Хонконг). Сингапур през 2005 г. отне титлата за най-голямо световно пристанище не от друг, а от Сянган. (още…)

юли 18, 2012

Териториалните претенции на Китай се отнасят до почти всички държави в региона

в категория Външна политика, Политическа география

(БТА)

Китайският лидер Мао Дзъдун успя не само да изгради една здрава страна – той набеляза и една глобална цел: „Трябва да покорим земното кълбо, където ще създадем мощна държава“. Днес КНР има териториални претенции почти към всички свои съседки. САЩ естествено мечтаят за ролята на посредник в решаването на регионалните спорове. Пекин обаче явно не дава и пет пари за тяхното мнение, пише вестник „Правда“.

Миянма, Лаос, Северна Индия, Виетнам, Непал, Бутан, Тайланд, Малайзия, Сингапур, островите Рюкю, 300 острова в Южнокитайско, Източнокитайско и Жълто море, освен това Киргизстан, Монголия, Тайван, Южен Казахстан, афганистанската провинция Бадахшан, Забайкалието и южната част от Далечния изток до Охотск – ето пълния списък с територии, изгубени от Китай според Мао с рухването на империята Цин. (още…)

юли 13, 2012

Китай се надява на успех с тематичен парк в Тибет

в категория Туризъм и забележителности
Songtsan Gambo and Princess Wencheng

Songtsan Gambo and Princess Wencheng

Китай планира да инвестира 3 млрд. паунда в изграждането на тематичен парк в Тибет, съобщи британският вестник The Telegraph, който се позовава на публикации в местните медии.

Предвижда се изграждането на зона за развлечения, търговски и жилищен район в покрайнините на столицата Лхаса.

Според публикация в Guardian властите очакват, че развитието на туризма ще подобри значително икономическото положение на Тибет. Прогнозите сочат, че в областта, чието население е едва 3 млн. души, печалбите ще достигнат около 1. 8 млрд. паунда годишно през 2015 г.

Паркът ще се разпростре на 800 хектара, а тематиката на атракциите ще е свързана главно със съдбата на принцеса Уънчън, която през VII век чрез брака си със Сондзан Ганбу, става не само проводник на китайската култура, но и донася будизма в Тибет (заедно с непалската му съпруга Брикути Деви).

Засега идеята за парка е да се фокусира върху образователни програми около биографията на принцесата, а развлеченията също щели да черпят идеи от нейната съдба. Смисълът на инициативата, формулиран от властите, е да се „подчертаят историческите връзки между Китай и Тибет“. Проектът включва образователни и културни центрове, посветени на Тибет.

Сега повечето туристи в региона са от Китай. През миналата година посетителите на региона са 8.5 млн. души, с една четвърт повече от предходната. Китайското правителство обаче се надява да привлече 10 млн. през 2012 г. , а до 2015 г., благодарение на проекта си, да достигне 15 млн. туристи.


http://www.dnevnik.bg/na_put/2012/07/12/1863973_kitai_se_nadiava_na_uspeh_s_tematichen_park_v_tibet/

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.