ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

февруари 6, 2012

28 000 починали от СПИН в Китай през 2011 г.

в категория МЕДИЦИНА, Социални проблеми

СПИН взе 28 000 жертви миналата година в Китай, открити са нови 48 000 заразени с ХИВ вируса. Това предаде Синхуа, като се позовава на доклад на китайското министерство на здравеопазването, на Световната здравна организация и на Програмата на ООН за борба с ХИВ/СПИН. Според официалния документ в Китай инфектираните с вируса на СПИН наброяват 780 000 души, от тях 154 000 са развили болестта. През 2011 г. пациентите, получаващи антиретровирусно лечение са били 136 000.

Развитието на СПИН в Китай се характеризира с увеличаване на внесените случаи и на предаването на заразата по полов път, се казва в доклада, цитиран от Синхуа. Сексуалните отношения вече са основният начин за предаване на ХИВ вируса в Китай, където огромен скандал със заразена кръв разтърси през 90-те години провинция Хънан.

Според защитници на правата на болните броят на заразените със вируса на СПИН е значително по-висок от огласения от властите. Болните от СПИН дълго време бяха публично заклеймявани в Китай и трудно си намираха работа. Но отношението към жертвите на епидемията постепенно се променя благодарение на разяснителните и превантивните кампании.

http://lifestyle.ibox.bg/news/id_1624418488

ноември 3, 2009

Традиционната китайска медицина лекува свински грип за три дни

в категория МЕДИЦИНА

Специалисти по традиционна китайска медицина разработиха препарат, който лекува грипа A/H1N1 за три дни, съобщи заместник-ръководителят на управлението по медицина в Пекин Ту Джътао, цитиран от РИА Новости.

Медикаментът с наименованието „Противопростудно №2“ вече се появи по витрините на пекинските аптеки на цена от шест юана (малко по-малко от долар) за опаковка. Ту Джътао съобщи, че препаратът е особено ефективен за лечение на деца. „За да оздравеят децата е достатъчно да приемат една-две дози“, посочва експертът.


http://world.actualno.com/news_268769.html

август 26, 2009

Китай изпревари всички с ваксината срещу новия грип

в категория МЕДИЦИНА

Китай стана първата страна, в която успешно завършиха клиничните изпитвания на ваксина срещу новия грип A/H1N1/. За това съобщи агенция “Синхуа”.

Според предварителните резултати от изпитванията, ваксината, разработена от пекинската компания “Късин”, е ефективна и безопасна за човека, се казва в съобщението. Очаква се масовото производство да започне още през септември.

Клиничните проби са започнали в края на юни и са обхванали над 2600 доброволци от различни възрасти.

Предварителните данни от Китай гласяха, че в страната има 10 предприятия, които могат да създадат, тестват и произведат ваксина срещу т.нар. свински грип и в рамките на няколко месеца да произведат достатъчно ваксини, за да бъде имунизирано 1% от населението на страната.


http://www.zdrave.bg/?c=n&id=4821

август 3, 2009

Цял град под карантина заради чума

в категория МЕДИЦИНА

Двама души са починали от белодробна чума в отдалечен район на Западен Китай, съобщи Ройтерс, позовавайки се на китайската държавна осведомителна агенция Синхуа.

Град Дзикътан, чието население е около 10 хил. души, и околният район, където има случаи на опасната болест, е поставен под карантина, за да се предотврати разпространението на заразата.

Десет души са се заразили с чума и рядко населен район на Тибет, в провинция Цинхай.

В Китай периодично има случаи на чума, която по принцип се разнася от гризачи и бълхи. (още…)

юни 19, 2007

Повелите на китайската медицина

в категория МЕДИЦИНА

11.06.2006 г.

Неотдавна попаднах на трактат, писан от неизвестен китайски автор. Бях силно впечатлен от прочетеното, затова реших да споделя тази древна мъдрост с вас. Мисля, че мнозина наши съвременници могат да извлекат огромна полза от тези древни прозрения… (още…)

Традиционна китайска медицина (статия на кит. посолство)

в категория МЕДИЦИНА

2004-06-16

Китайски старинни трудове по медицина са: “Лекарственик на император Хуанди”, “Хилядата златни формули”, “Трактат за тифуса и разни болести”, “Трактат за билките”, “Справочник по съдебна медицина” и др. (още…)

ІV НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО АКУПУНКТУРА С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ

в категория МЕДИЦИНА

ІV НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО АКУПУНКТУРА С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ
18-21 октомври 2007 г.

Най-значимото събитие в живота на БДТКМ за тази година е ІV Национален конгрес по акупунктура с международно участие, който ще се проведе в периода 18-21 окткомври 2007г., в конгресния център на хотел Кемпински – Зографски, гр. София. (още…)

Българско дружество по традиционна китайска медицина

в категория МЕДИЦИНА

История:

1962 – 1964 г.
Група български лекари са изпратени на продъл жителна специализация по акупунктура в Китай. От тях ст.н.с. д-р Мария Цекова въвежда акупунктурата като лечебен метод в клиничната практика, в тогавашния Научен институт по неврология, психиатрия и неврохирургия на Четвърти километър. Д-р Мария Цекова дълги години завежда кабинет, а по-късно и Отделение по акупунктура към
института.

1975 – 1976 г.
Завършват обучението си по акупунктура в Клиниката на 4-ти километър първите няколко български лекари.

1976 г.
Със заповед на Министъра на здравеопазването се разкриват кабинети по акупунктура към Клиниките по неврология,дерматология,вътрешни болести и физиотерапия на Медицинска академия, гр. София, както и в по-големите окръжни болници на страната. (още…)

юни 18, 2007

ЗДРАВЕТО НА ЧОВЕКА Е В ХАРМОНИЯТА МЕЖДУ ИН И ЯН

в категория МЕДИЦИНА

Средна продължителност на живота:
в България:  жени — 74,5; мъже — 67;
в Китай:   жени — 80; мъже — 75. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.