ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

януари 18, 2015

Китай забрани на военните си да имат странични доходи

в категория Военно дело и отбрана

Dnes.bg

Китайският президент Си Дзинпин забрани на офицерите от НОАК (Народно-освободителна армия на Китай) да имат каквито и да е други източници на доходи, освен надниците, които получават, предаде ТАСС, като се позова на китайски медии.

На командния състав на армията е забранено да прибягват до каквито и да е схеми за придобиване на други доходи и за незаконно облагодетелстване. В противен случай ги грози съдебно преследване.

След идването си на власт на пето поколение китайски лидери, начело със Си Дзинпин през 2012-2013 г., в Китай започна кампания за борба с корупцията. В последно време разследвани за корупция са не само партийни кадри и мениджъри на държавни фирми, но и висши военни.

По публикацията работи: Мария Нестерова

(БТА)

септември 20, 2012

Китайски кораби настъпват към Япония

в категория Военно дело и отбрана, Външна политика

Най-малко 10 китайски патрулни кораба са забелязани днес край спорните острови Сенкаку (Дяо-юдао) в Източнокитайско море, цитира агенция ИТАР-ТАСС японското Управление по морска безопасност, което изпълнява функциите на брегова охрана.

Три от китайските плавателни съдове се намират в непосредствена близост до зоната, която Токио смята за свои териториални води. Освен това на разстояние от 100 до 200 километра от островите са изброени около 200 китайски риболовни шхуни.

Японската брегова охрана разположи в района 7 тежкотонажни патрулни кораба, след като в понеделник хонконгски медии съобщиха, че към спорните острови настъпва флотилия от близо 2000 риболовни шхуни. Към тях може да се присъединят и по-малки и маневрени японски съдове, които могат ефективно да „прихващат“ китайските лодки. Капитанът на един от китайските кораби заявил по радиото, че те осъществяват патрулна дейност в китайски териториални води. (още…)

юли 29, 2012

Народно-освободителната армия на Китай (НОАК)

в категория Военно дело и отбрана, Яна Шишкова

Яна ШИШКОВА

По повод 85-годишнината от създаването на НОАК на 01.08.1927 г., бих искала да поздравя читателите на „ВСИЧКО ЗА КИТАЙ“ с материал за военните сили на КНР. Данните, които ще прочетете в материала, следва да се приемат критично, доколкото официалната статистика не винаги дава точните цифри и често обхваща период от две и повече години назад.

Парадът по повод 60-годишнината от създаването на КНР през 2009 (на китайски език)

НОАК е най-голямата армия в света – численността й постепенно е съкратена от 4,238 млн души през 1985 г. до 2,300 млн през 2010 г. Военен бюджет за 2011 г. – 601,1 млрд RMB (ок. 94,216 млрд USD), което съставя 6% от националния бюджет. (още…)

април 21, 2012

Китай предупреди за възможен въоръжен сблъсък

в категория Военно дело и отбрана

В началото на седмицата американски и филипински войски започнаха годишно двуседмично военноморско учение на фона на споровете между двете азиатски страни. Водещ китайски военен вестник предупреди САЩ, че американско-филипинските военни учения засилват опасността от въоръжен сблъсък в Южнокитайско море, предаде Ройтерс. Коментарът във в. „Дзиефандзюн бао“ („Освободителна армия“) не е официална правителствена позиция, но е становище на високо равнище, изразено от Пекин, за напрежението с Филипините относно морския спор.

Всеки с трезв поглед отдавна е разбрал, че зад тези учения стои начин на мислене, който ще доведе спора в Южнокитайско море до пътя към военна конфронтация и решаване на въпроса чрез военна сила, посочват коментаторите на в. „Дзиефандзюн бао“. Чрез този начин на намеса САЩ ще успеят единствено да тласнат цялата ситуация в Южнокитайско море към по-голям хаос, а това неизменно ще доведе до значителни последици за мира и сигурността в региона, подчертава изданието.

Китай води териториални спорове с Филипините, Виетнам, Бруней, Малайзия и Тайван за зони в Южнокитайско море, където може би има богати залежи на петрол и газ и минават важни морски пътища, припомня Ройтерс.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4743071

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.