ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юли 26, 2021

Нашата луда учебна година!

в категория Яна Шишкова

Ето че настъпи краят на тази изключителна по рода си учебна година 2020/2021 – пълна с предизвикателствата на ОРЕС, но с много преживявания, благотворен труд и изключителни успехи!

Нека я запомним с един весел клип за нашите преживявания с китайските паралелки на 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ и си я спомняме като една уникална и ползотворна година! ❤

Благодарим на нашето прекрасно ръководство за неизменната подкрепа!

Благодарим Институт Конфуций-София, без който нямаше да можем така успешно да проведем ОРЕС!

Благодарим на целия учителски екип, както и на нашата прекрасна китайска учителка г-жа Хун Хайдзю.

Бъдете живи и здрави!

Нека успехите Ви съпътстват по целия Ви Път!

https://www.youtube.com/watch?v=8XhGUpdwEZI

януари 27, 2017

Честит Празник на пролетта!

в категория ОБРАЗОВАНИЕ, Яна Шишкова

Скъпи приятели, днес настъпва китайската нова година – празникът Чундзие!

Да сте живи и здрави, честити и щастливи!

В Институт Конфуций-София се проведе традиционното тържество по случай празника, на който се представиха ученици, студенти и преподаватели по езика с най-различни номера. Ние решихме да завладеем сцената и представихме мюзикъла „Рапунцел“ на китайски език!

Сценографията, либретото, декорите, костюмите, танците, осветлението – всичко бе направено от учениците от 11 Г клас от 138 СУ „Проф. Васил Златарски“ Петър Илчев, Ксения Лебедева, Виктория Лозева, Мария Маринова, Александра Шахова. Отделни благодарности на Давид Илчев за декорациите и изключителната помощ в организацията!

Насладете се – качеството е далеч отвъд самодейността:

декември 29, 2016

„И най-дългият път започва с една малка крачка“ или за китайския път на проф. Пламен Легкоступ

в категория Българи говорят за Китай, ОБРАЗОВАНИЕ, Яна Шишкова

legkostupРядко ми се случва да имам възможността да интервюирам толкова интересен човек, като проф. Пламен Легкоступ. В годините от личност, на която се възхищавам, той стана и много близък приятел, което превръща неговото представяне в особено голямо удоволствие за мен.
Професор Легкоступ е два пъти ректор на Великотърновския университет, Доктор Хонорис Кауза на университета в Уфа, Русия, Почетен професор на университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие и на Пекинския университет за езици и култура, Почетен гражданин на Велико Търново.

Малко са обаче хората, които знаят колко много той е направил за българската китаистика.

Във времена, в които дори не можеше да се помисли за втори Институт Конфуций, и дори софийският бе под въпрос дали няма да бъде закрит, той успя лично да убеди и омае г-жа Сю Лин, тогавашния ръководител на Ханбан (организацията, която финансира и администрира институтите Конфуций по света) да се открие Институт Конфуций – Велико Търново. Нещо повече, чрез забележителния си чар и изключителен талант на художник, той посвети три изложби на българо-китайските отношения и успя да представи произведенията си из цял Китай – Шанхай – декември 2015, Ухан  -януари 2016, Пекин – юни 2016. (още…)

януари 31, 2016

Весели танци от ученици в китайските паралелки на 138мо СОУ!

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Яна Шишкова

Скоро наближава Чундзие (китайската Нова година), а съвместно с Институт Конфуций-София, ние вече я отбелязахме твърде тържествено и пищно!

Този път нещата бяха коренно различни спрямо миналата година. Само мъничките участници надхвърлиха 130 на сцена, а с големите заедно, се получиха общо към 300 участника от общо пет училища!

Много приятна изненада бе участието на двама солисти от Софийската опера, които чудесно изпяха две китайски композиции.

За Петко Хинов няма и какво да говоря – той си бе „черешката на тортата“ с впечатляващите му преводи. Всеки можеше да си закупи преводна китайска литература с автограф от преводача!

Като поздрав, ви пускам изпълнение на учениците от 9ти и 10ти клас от 138мо СОУ „Проф. Васил Златарски“ на песента „100 分“ на Crispy 脆樂團!

Участници:

певци – Мария, Александра и Симеон;

танцьори солисти – Мина и Йоанна, с подкрепата на г-ца Джао Мин, Мартина, Деси, Михаела, Габи и Ксения;

хореография – Джао Мин, нашата китайска доброволка!

декември 9, 2015

Екскурзия до Китай!

в категория Яна Шишкова

До всички, които биха се заинтересували от интересен маршрут и за кратко време да видят цял Китай.

Предлагам ви една оферта на туристическа фирма, която организира пътешествие до Китай. Те се свързаха с мен, маршрутът, забележителностите, част от ресторантите и атракциите съм им разработила аз, като ще се посетят около 80% от основните забележителности из цял Китай. Това НЕ Е екскурзия, организирана от мен, затова говорете директно с фирмата, ако проявите интерес. Датите са така направени, че да се паднат основно на априлската ваканция, за момента е твърде вероятно, че аз ще водя групата в самия Китай.

Фирмата празнува през декември пет години от рождения си ден, затова до края на месеца дават 5% отстъпка от всичките си турове, което е причината направо сега да кажа за нея, а не по-нататък. Ако решите, може да им кажете че аз съм ви казала за програмата, така приоритетно ще бъдете обслужени.

Програмата може да видите тук:

Global Travel

септември 20, 2015

Откриване на Класна стая Конфуций в 138 СОУ

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, ОБРАЗОВАНИЕ, Яна Шишкова

Яна ШИШКОВА

Скъпи приятели, нека ви зарадвам с нещичко за началото на учебната година. Спечелихме в 138 СОУ пари по китайски проект и, заедно с дизайнерката Радосвета Янева от White Design Studio, изградихме една великолепна класна стая. Добре сте ни дошли и на живо да я видите – още по-красива е!

Наред с това, тази година от двете ни паралелки заминаха 13 души за Китай на обучение, имаме представител в националния отбор по китайски език, който ще се състезава в пров. Юннан през октомври за България.

Стискайте палци на Ксения Лебедева от софийското 138мо СОУ и Виктория Тодорова от русенското СОУ „Васил Левски“, които ще се борят за призово място в Китай. Ръководител на отбора е нашата колежка Рени Христова. Успех и световни постижения!
1 2 3 4

септември 8, 2015

Събитието на века!

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Яна Шишкова

Вчера се състоя откриването на новата сграда на Институт „Конфуций“ – София.

Присъстваха Бойко Борисов, Министърът на образованието г-н Танов, зам. Министъра на образованието г-жа Ваня Кастрева, Доц. Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на Президента на Република България, г-н Янаки Стоилов, председател на Парламентарната група за приятелство България – Китай, Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Илчев, бившият Ректор и, пожелавам, бъдещ кмет на Велико Търново. От китайска страна присъстваше изпълнителният директор на мрежата институти Конфуций по света г-жа Сю Лин с ранг зам. Министър, Посланикът на КНР Негово превъзходителство Уей Дзинхуа, огромен брой преподаватели, високи гости, китайски представители на Посолството и медиите.

Събитието се проведе в мултифункционалната конферентна зала на Институт „Конфуций“ и бе открито от проф. Александър Федотов, почетен директор на Институт „Конфуций“ и директор на Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски“. Той приветства присъстващите с „Добре дошли“ и изрази радостта си от тази международна среща. Проф. Федотов припомни, че по света в момента има близо 500 Института „Конфуций“ и само 14 от тях са модели, образци Институт „Конфуций“ и подчерта, че Институт „Конфуций“ в София е един от тези 14.
8
Извън тази суховата статистика искам да изразя собствените си емоции по повод това събитие.

Мечтаех и чаках дълго китаистиката ни да получи онова световно признание, което заслужава от десетки години насам. Ние сме втората държава, която признава КНР през 1949 г., преподаване на китайски език съществува у нас още от 1953та година. За над шестдесет годишната история на двустранните ни отношения са обучени стотици китаисти, преведени са и се превеждат представителни произведения на китайската литература, създадени са търговски отношения, а стокообменът достига до 1,7 млрд. долара (2013) и продължава да расте.

Когато започнах да уча в нашата специалност през 1995 г., не можех да си представя, че нещо ще се промени. Че ще имаме топли, красиви, просторни кабинети, че ще имаме изобилие от материали под формата на огромна за България библиотека, че ще имаме фонетични кабинети с най-модерно оборудване, собствена зала за събития, условия за обучение по симултанен и конферентен превод, кабинети за прием и обучение в малки групи и цяло крило от сграда паметник на културата. (още…)

февруари 20, 2015

Чествания по повод Празника на Пролетта в 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, ОБРАЗОВАНИЕ, Яна Шишкова

Яна ШИШКОВА

19.02.2015 г.

Учениците, изучаващи китайски език в 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“,  представиха изключителен спектакъл по повод Празника на пролетта за високите гости, сред които г-жа Наталия Стоянова, кмет на район „Слатина“, директорът на Институт Конфуций от българска страна г-жа Антония Цанкова, Светлозар Желев, бивш директор в издателствата „Колибри“ и „Сиела“, настоящ директор на новооснования Национален център за книгата към НДК и мениджър на онлайн книжарницата на bgmamma.com, представители на регионалния инспекторат по образованието, учители, родители и ученици.

В програмата бе представена преводната литература от китайски език в последните десет години, учениците получиха многобройни подаръци, след като отговориха блестящо на въпросите, зададени им от екипа на Институт Конфуций-София. Последва представление на учениците от китайските паралелки, като ярко се откроиха най-мъничките „китайчета“ от 1ви до 4ти клас. Те изпяха и изтанцуваха две песни, заедно със своята китайска учителка г-ца Сие.

Четвъртата част от програмата представляваше лекция по история на китайското кино с презентации, представена от ръководителя на Института за изследване на изкуствата към БАН доц. д-р Андроника Мартонова. Публиката бе очарована от блестящия талант на „китайската Грета Гарбо“ Жуан Лин-ю.

 

Репортаж от събитието на Канал 3:

януари 19, 2014

Интервю с Яна Шишкова по БНР

в категория Яна Шишкова

Представям ви едно интервю, в което да се запознаем по-близко и в което представям китайските паралелки и обучението по китайски език в средното образование в България в последните години. Денят, в който ми го взеха, съвпадна с подписването на договора за създаването на паралелката по китайски език в 138 СОУ – един прекрасен ден!

http://bnr.bg/hristobotev/post/100084515/yana-shishkova-kitaist

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.