ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

януари 14, 2010

За жестикулацията

в категория Александър Радков

В ежедневието си китайците употребяват многобройни символични жестове, от които по-подробно са изучени само знаците, с които търговците посочват цената на стоката. Така например повдигнатият показалец в комбинация с палеца на същата ръка, поставен върху свитите останали пръсти означава цифрата „едно“. Протегнатите показалец и среден пръст със свити останали пръсти означава цифрата „две“. Когато средният пръст, безименният и кутрето са изпънати, а палецът и показалецът образуват кръг, това означава цифората „три“. Цифрата „четири“ се показва като се свие палецът, а останалите пръсти са изпънати; за показването на цифрата „пет“ се изпъват всичките пет пръста. Ако палецът и кутрето са изпънати, а останаите пръсти са прибрани навътре, то посочваната цифра е „шест“. „Седем“ се обозначава като се изпънат палец, показалец и среден пръст, а другите два пръста останат свити. Изпънатите палец и показалец наподобяват йероглифа за думата „осем“. Жестът, посочващ цифрата „девет“, също наподобява йероглифа за думата „девет“: показалецът се превива като полудъга, а палецът се слага върху останалите присвити пръсти. При „десет“ отново се посочва йероглифа: показалецът на лявата ръка се кръстосва с този на дясната. (още…)

Из дневника на Сашо…

в категория Александър Радков

Веднага сядам да напиша за днешния ден – 15 декември, който явно беше някак шантав цял ден. Така денят ми почна с един хубав лек дъжд, който продължава и в момента. Цял ден тичане нагоре-надолу по клиенти и в края на работния ден си тръгвам към такситата пред една автогара в Гуанджоу. Та минавайки по пешеходния мост, свързващ двете страни на улицата в началото на моста един китаец дърпаше и блъскаше китайка точно както в етимологията на йероглифа за съпруга ци 妻, дето Лейла беше го обяснила в темата „Числа и знаци“ /http://www.bghelp.net/forums/showpost.php?p=134923&postcount=7/! Както обикновено около тях тумба сеирджии познайте от какъв произход.

В края на моста пък една китайка биеше и бъхташе китаец с една пътна чанта и нареждаше, че е смотан миризливец, глупак и нещастник, който дал парите за билети за автобуса на двамата в караоки бар (където са му направили специални масажи) и сега не могат да се приберат в провинцията си. Както обикновено и около тях тумба сеирджии, които ядат вечерята си и пият супа от найлонови пликчета, придружено с плюване и храчене! (още…)

Малко за любовта с китайска специфика

в категория Александър Радков

Според древните китайски схващания носът е телесното отверстие, което съответства на белите дробове. Поради факта, че носът стърчи от лицето, той бива уподобяван на… пениса. „Средата на човека“ казват на вдлъбнатинката под носа над горната устна. Този израз символизира сексуалните наслади.

При мъжете едрият нос се смята за по-привлекателен, отколкото просто дългият. Най-често малките нослета на момичетата от увеселителните домове пък се смятат за признак на сексуална разкрепостеност. Както и в Турция, отхапването на носа се смята за краен израз на… ревност!

Яребицата е смятана за южна птица. Още в древната „Книга на песните“ (Шъдзин) от стиховете, съответстващи на месеците от годината, става ясно, че тази птица е символ на взаимното привличане между мъж и жена. (още…)

Тиквата

в категория Александър Радков

В Китай виреят множество разновидности на пъпеша и тиквата. Единствено динята е пренесена в Китай от Мала Азия и затова е наричана „западна тиква“ сигуа 西瓜. Една поговорка, която тръгва вероятно от самия Конфуций, предупреждава човек, попаднал сред поле с тикви, да не се навежда, за да не го заподозрат, че е крадец!

На празника на жените, т.е. на седмия ден от седмия лунен месец жените поднасят като жертвени дарове пъпеши. На празника на луната пък на петнайстия ден от осмия лунен месец стопанката на дома приготвя сладкиши от тиква. През есента младите момичета излизат нощем на полето, за да берат пъпеши, като се надяват по този начин да си осигурят раждането на мъжка рожба. (още…)

Аромати и миризми

в категория Александър Радков

Въпреки, че класическата литература различава пет миризми, в ежедневието си китайците отдават значение всъщност само на разграничението между две: благоуханието и зловонието. „Благоуханието“ (сян, фан 香,芳) е постоянен възхваляващ епитет за всичко, което има някакво отношение към жената: спалнята й, дрехите й, косите й, тялото й, половите й органи. Изразът „дом на благоухания и пудра“ (сянфънлоу 香粉楼) обозначава бордея; езикът на любимата е „меко благоухание“; девствениците излъчват „чист аромат“; „странният мирис“ може да бъде възбуждащ, какъвто е например мирисът на пот при дадена жена; като „странен мирис“ обаче се определя и миризмата на женските нозе, някога пристягани в платно. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.