ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юни 11, 2011

Китай – родина на хартията и книгопечатането (1)

в категория Изобретения

Цветелина Недялкова

2011 г.


Три хиляди години история на книгите в Китай

Древен Китай не само е произвел брилянтни достижения за човешката цивилизация, но е показал и тенденция за силнo развитие и успешни перспективи през стотици години на реформи и развитие. Тази тенденция отчасти е обусловила уникалните характеристики на развитието на издателската индустрия на Китай.

В същото време, тя, като важна дейност за събиране на знание и културно наследство, е допринесла много за разпространението и наследяването на китайската цивилизация. Още повече, като една от най-ранните страни с най-развита издателска индустрия, Древен Китай е изиграл важна роля в историята на световното издателско дело. Особено изобретяването и разпространението на хартията и печатането е повлияла дълбоко на развитието на човешкото общество. (още…)

август 9, 2008

История на фойерверките в Китай

в категория Изобретения

cri

Днешните фойерверки представляват удивителни творения, основани на техниката и науката на дълбокото минало. Те са прекрасния венец на хилядолетните опити и изследвания на реактивната сила и ракетите.

Едни от най-първите споменавания в тази област са дървените птици в древна Гърция, от 400 г.пр.н.е. и по-късно. Но тези опити са случайни.

Сега, въпреки че много нации претендират за откриватели на фойерверките, повечето историци приемат Китай за родината им, защото именно едно от четирите главни открития на Китай е барута, който е основа за направата на фойерверки. (още…)

август 12, 2007

История на вратовръзката

в категория Изобретения

На всеки понякога му се налага да бъде много официален. И ако за теб тези случаи са
редки, когато дойде ред да се обличаш за такъв повод, изведнъж се оказва, че идея си нямаш как да си вържеш вратовръзката, а и никой около теб май не е твърде запознат. (още…)

юни 28, 2007

Китайският чадър

в категория Изобретения

В Китай има две известни и интересни истории затова как е открит чадъра.
Първата е на около 4000 години. В нея се разказва как едно момче вървяло по време на силен дъжд и, за да се предпази от дъжда, то покрило главата си с голямо лотосово листо. (още…)

Откритието на компаса

в категория Изобретения

В древността, хората се опитвали да намерят инструмент, който да може да показва посоките. Колесницата за показване на посоките е най-ранният подобен предмет в китайските предания, въпреки че досега още не са намерени археологически доказателства за нея. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.