ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

януари 17, 2009

Уйгури

в категория Малцинства

Съставител: Александра Ангелова

I курс, “Китаистика”, ФКНФ, СУ “Св. Климент Охридски”

За уйгурите се знае, че са се заселили в Синдзян около III век и са управлявали Монголия през VIII век. Уйгурската империя е разрушена от киргизите през 840 г, след което се разделя на две царства – едното в Гансу, а другото в Бишбалик и Каракхоя. Уйгурите се обръщат към исляма през XIV век, въпреки че шаманизмът продължава да се практикува. Попадат под китайско влияние  през XVII век. По това време малка група от уйгурите се преселва в Казахстан. Умели земеделци и животновъди, те се занимават с напояване на оазиси в долината,  производство на зърно и памук. Културата им е близка до тази на узбеките. (още…)

август 9, 2008

Евенките

в категория Малцинства

cri

Евенките заемат трето място откъм най-малочислена етническа група в Китай. В момента, тяхната численост е около 8300 души и те са разположени главно в еленския автономен район Хулунбуир в един от дяловете на планината Сянан във Вътрешна Монголия. В гр. Алихъ в този район се намира и автономното правителство. Малка част от националността е разпръсната и из провинция Хъйлундзян.

Евенките са един от най-древните етноси по северен Китай. Названието им означава буквално „народ от планината“ или „народ, отглеждащ елени“. Те сами се назовават така. Другите етноси ги наричат и с други имена, но след установяването на КНР през 1949 г., те официално са наречени етническа група Евенки. (още…)

декември 3, 2007

Националност Ачан

в категория Малцинства

Националност:                     Ачан
Численост:                           27 700 души
Райони на обитаване:           пров. Юннан
Език:                                   ачан
Религия:                              будизъм

Ачан, ъчан, мънса, мънсадан, ханса /така се самоназовават/ са народност в Китай. Живеят в пров. Юннан, в окръзите Лунчуан, Лянхъ, Луси, Лунлин и в автономен окръг Дъхун на националностите Тай и Дзинбо. Останали са около 30 000 души. (още…)

юли 30, 2007

Петдесет и шест националности

в категория Малцинства

Китай е единна многонационална държава, в която съжителстват 56 националности. Тъй като по-голямата част от населението принадлежи към националността хан (91.6% от общия брой на населението в Китай), другите 55 националности в Китай е прието да се наричат национални малцинства.

Националните малцинства, които наброяват повече от 1 милион души са общо 18: джуан, манджури, хуей, мяо, уйгури, и, тудзя, монголци, тибетци, бу-и, дун, яо, корейци, бай, хани, ли, казаци, дай. Сред тях джуанската националност е най-многобройна – 15.556 милиона души. Населението от 15 националности е между 100 000 и 1 милион души: шъ, лису, гълао, лаху, дунсян, уа, шуъй, наси, цян, ту, сибо, мулао, киргизи, даури и дзинпо. А 22 националности наброяват между 10 000 и 100 000 души население: салари, булан, маонан, таджики, пуми, ачан, ну, евенки, дзин, дзино, дъ-ан, узбеки, руснаци, уйгури, бао-ан, мънба, орочени, дулун, татари, хъджъ, гаошан (с изключение на гаошанците, живеещи в Тайван), луоба. Националността луоба е най-малобройна, с по-малко от 3 000 души население. (още…)

март 1, 2007

Татарите в Китай

в категория Малцинства

01.03.2007 г.

Едно от националните малцинства на Китай е татарското. Татарите са потомци на прабългари, смесени с кумани (от които наследяват езика) и монголи. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.