ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

октомври 14, 2016

Китай ще изгради най-голямата в света подземна жп гара под Великата китайска стена

в категория Промишленост, Технологии

Огромният проект ще бъде част от новата железопътна линия за високоскоростни влакове, която трябва да е готова за Зимните олимпийски игри през 2022 г. и да свърже домакина Пекин с други два китайски града, в които ще се проведат част от състезанията.

Китай ще строи най-голямата в света и най-дълбоко разположената под земята железопътна гара за високоскоростни влакове. В. „Пийпълс Дейли“ цитира инженери, работещи по проекта, които казват, че новата станция ще бъде вкопана под Бадалин, най-посещаваната част на Великата китайска стена, разположена на около 80 км северозападно от Пекин.

Подземната жп гара ще има три етажа, свързвани с ескалатор, висок 62 метра. Тя ще бъде част от новата високоскоростна железопътна линия, по която влаковете ще се движат със скорост 350 км в час. Тя свързва столицата Пекин с намиращия се на 160 км град Джандзякоу, където ще се проведат състезанията по ски бягане, ски скокове, биатлон, фиристайл, сноуборд на Зимните олимпийски игри през 2022 г. (още…)

август 28, 2014

Китайски учени разработват свръхзвукова подводница

в категория Технологии

Китайски учени и инженери разработват конструкцията на нова, свръхзвукова подводница, съобщава агенция South China Morning Post.

Според предварителната информация, плавателният съд ще е толкова бърз, че ще бъде способен да пресече разстоянието от Шанхай до Сан Франциско, т.е. Тихия океан, само за два часа.

Над разработката на технологията, позволяваща осъществяването на такова скоростно преместване под вода, работят група изследователи от лабораторията Complex Flow and Heat Transfer на Харбинския технологичен институт. Разработката е базирана на друга технология – т.нар. суперкавитация, разработена от руски учени още по времето на студената война. В основата й стои създаването на слой от малки мехурчета въздух между корпуса на подводницата и водата. Това дава възможност за драстично снижаване на съпротивлението на водата, което на теория може да позволи постигането на скорост от 5800 километра в час. (още…)

май 18, 2014

Китай ще строи най-дългата жп линия в света

в категория Външна политика, Технологии

БЛИЦ

Влаковете ще пътуват до САЩ с 350 км/ч и ще минават под Беринговия проток


Жп инженерите в Китай планират линия от Североизточната част на страната през Сибир до Беринговия проток, като под пролива ще минава тунел, пише Ingenieur.de. По-нататък линията ще продължи от Аляска по канадското крайбрежие на Тихия океан, ще влезе в САЩ и ще достигне до южната част на държавата. Общата дължина на отсечката ще бъде 13 000 километра. Сегашният рекорд принадлежи на Транссибирската железопътна линия, която е дълга 9300 километра. При средна скорост от 350 км/ч бързите влакове ще изминават разстоянието на цялата отсечка за два дена, като ще превозват пътниците от Китай до САЩ и обратно. (още…)

януари 17, 2014

ВЕИ-амбициите на Китай са да надскочи двойно собствения си рекорд

в категория Технологии

ДНЕВНИК

Китай предприема най-големия поход за възобновяема енергия, който светът някога е виждал, пише британската медиа ВВС, цитирана от Капитал Дейли.

Амбицията е през следващите шест години страната поне да удвои броя на вятърните си турбини.
Китай вече е най-големият производител на вятърна енергия, но целта й е да надмине собствените си рекорди: от сегашния инсталиран капацитет от 75 гигавата целта е да достигне 200 гигавата до 2020 г. Всички членки на ЕС заедно имат малко над 90 гигавата.

Синдзян-уйгурският автономен район в западната част на Китай е една от седемте области, които са определени за развиване на вятърната енергия, и тук сред пустинния пейзаж ежедневно се поставят нови турбини. „Преди седем години можехме само да слагаме по една турбина за два дни. А сега поставяме две за един ден“, обяснява пред ВВС инженерът Дзиен Бо. (още…)

март 21, 2013

Банкрутира най-големият соларен производител в Китай

в категория Технологии

DARIK

В Китай банкрутира най-големият производител на слънчеви батерии – Untech Power Holding. Компанията имаше дългове от над 1,1 млрд. долара към 9 банки и не бе в състояние да се заплати с кредиторите. Untech Power Holding не бе способно да изпълни задълженията си по облигации на стойност 541 млн. долара, съобщава АФП.

Компанията бе считана за един от водещите в света производители на соларни панели. През 2008 г. капитализацията й се оценяваше на 16 млрд. долара, докато понастоящем не превишава 105 млн., пише БГНЕС.

В последно време производителите на слънчеви батерии в Китай изпитват сериозни трудности, свързани със съкращаване на правителствените субсидии и спад в търсенето на продукцията им. Все по-проблемен става и пласментът на китайски соларни панели на западните пазари заради дъмпинговите цени, на които се предлагат – причина за остри търговски конфликти.

ноември 21, 2012

Китай планира да построи най-високия небостъргач в света

в категория Технологии

Освен че е е най-високата сграда в света, той трябва да бъде построен само за 90 дни, а при това ще струва и 10 пъти по-малко от „Бурж Дубай“

Китай планира да построи най-високата сграда в света – 838 м, и то само за 90 дни. Небостъргачът трябва да бъде готов до края на март, съобщава Gizmodo.com.

Небостъргачът в гр. Чанша ще носи името „Скай сити“ (Небесен град) Звучи невероятно, но по план всеки ден ще бъдат вдигани по пет етажа от него. Работата трябва да започне в края на месеца.

Проектът е разработен от някои от инженерите, които са участвали в строежа на небостъргача „Бурж Дубай“ („Бурж Халифа“), който е най-високата сграда в света в момента със своите 828 м.

Изпълнител ще компанията Броуд Състейнъбъл Билдиунг, която построи 30-етажен хотел само за 15 дни.

„Скай сити“ ще има 220 етажа и за разлика от „Бурж Дубай“ по-голямата част от него – цели 83%, ще е жилищна. Според плановете в китайския небостъргач ще могат да живеят над 31 хил. души. (още…)

април 29, 2012

Китай отново вдигна Червено знаме

в категория Технологии

Китайският производител на луксозни лимузини Hongqi (известен още и като Red Flag или Червено знаме), дълги години произвеждаше автомобили за местния политически елит. До 1981 г. в кола, негово производство, се возеше и вождът Мао Дзъдун, но след това производството на тези автомобили бе спряно.

От началото на века Hongqi, която е част от концерна FAW (First Automobile Works), безуспешно се опитва да се възроди, използвайки платформи на японската Toyota Crown. Сега обаче това е на път да стане. На изложението в Пекин компанията показа цели 2 лимузини – флагманският седан L7 и вече готовият за серионо производство прототип H7.

За първата – L7, която според наблюдателите ще се превърне в автомобил за най-главните хора в Китай, не се знае почти нищо. Очакванията се, че лимузината ще бъде снабдена с 12-цилиндров двигател от прототипа HQD, който видяхме още през 2005 г. За отбелязване е, че модификация на този прототип има в гаража на президента на Китай Ху Дзинтао.

Колкото до седана Hongqi H7 – според създателите му той се позиционира като отговор на „голямата немска тройка”. Главната му цел ще бъде да конкурира на местния пазар удължените версии на BMW 5-series и Audi A6. Машината отново е на платформата на Toyota Crown и ще се предлага с 2.0 литров турбомотор, два варианта V6, както и с хибриден агрегат.

Освен двете машини концернът FAW разкри и плановете си за марката Hongqi за следващите 5 години. Инвестициите в нея ще бъдат на стойност $1.67 млрд., които ще доведат до пускане на много нови модели. Първите два от тях ще бъдат два луксозни всъдеходи.

http://www.dnes.bg/cars/2012/04/25/kitai-pak-vdigna-cherveno-zname.157278

февруари 6, 2012

Над 500 милиона Интернет потребители в Китай

в категория Технологии

Според доклад на CNNIC, в момента (01.2012) в Китай има около 500 милиона Интернет потребителя. Тази цифра формира 40% от населението на Китай и показва, че Китай се опитва да навакса с темповете на увеличаване на Интернет потреблението в световен мащаб. Reuters докладва, че броят на активните потребители на Интернет е 37.7%, следователно има ръст спрямо 2010. Основният фактор за сегашните данни е увеличаването на употребата на социалните мрежи в Китай, особено китайски социални мрежи, Според данните на Ройтерс, китайската версия на Twitter, наречена Weibo има в момента 300 милиона потребителя, което означава, че броят потребители е скочил много 105 милиона спрямо юни и ноември миналата година.

През декември 2010 китайското правителство съобщи, че ще въведе нова, задължителна политика в реално време за всички микро блогинг услуги в Китай. Тази политика е била насочена към увеличаването на потреблението на 16те микроблогинг алтернативи на Twitter, включително Weibo. Все още потребителите са оптимистични и увеличаващият се процент само отразява това.

декември 22, 2011

2011 година – годината, в която Китай се превърна в космическа суперсила!

в категория Технологии


Светослав Александров

2011 година очевидно беше изключително щастлива за Китай. През същата тази настояща година Китай изстреля 17 ракети, като само един от тези стартове завърши с провал.

Всички останали изстрелвания завършиха с успех и те затвърдиха мястото на Китай в световната космонавтика.

Но първо – няколко думи за лунната мисия „Чан-ъ 2“. Безпилотната космическа сонда бе изстреляна успешно през 2010 година, но много от космическите ентусиасти подозираха, че Китай ще поднесе изненада и може би мисията й няма да се задоволи само с обиколки около Луната. Така и стана – през тази година Китай поднесе много приятна изненада. На 25 август 2011 „Чан-ъ 2“ достигна точката на Лагранж L2 – място, където гравитационните сили на Земята и на Слънцето се балансират. Така Китай извърши първия си полет в далечния космос и китайската космическа агенция се превърна в третата след НАСА и ЕКА, успешно достигнала точка на Лагранж!

Тиенгун-1

Изненадите на Китай не свършиха до тук

На 29 септември бе успешно изстрелян лабораторният модул „Тиенгун-1“. Той представлява една своеобразна мини-станция, аналог на ранните съветски станции „Салют“, но разбира се, той не е пълно копие на „Салют“, а доста модернизиран и оборудван със съвременни технологии. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.