ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 14, 2020

Прожекция на филма „Живи“

в категория Най-нова литература, Филми

Преди няколко дена поздравихме Стефан Русинов с превода на романа „Живи“ на Ю Хуа на български език. Днес съм щастлива, че специално за България г-н Русинов е организирал прожекция на едноименния филм утре, на 15.12, в платформата Youtube – линкът е в материала. Добре сте дошли да споделите с нас китаистите това изключително по рода си преживяване. https://www.ploshtadslaveikov.com/kultov-kitajski-film-bezplatno-onlajn-spetsialno-za-balgariya/?fbclid=IwAR3eu-tuQ07h4AHVQP1E2NmCH7tOXX59MyKJUGzfvRfiTWhehCSPC27NbkI

март 30, 2016

Панорама на китайското кино 04-10.04.2016 г. в София

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, СПРАВОЧНИК, Филми

Добре сте дошли на Панорамата на китайското кино, която ще се проведе в Дома на киното в София в периода 04-10.04.2016 г. Вход – безплатен, билети – предварително раздаване до два билета на човек от петък на касите на Дома на киното.

За повече информация: http://us7.campaign-archive2.com/?u=72672bd1f1a4da67f0f2d5a30&id=7f57a90958&e=

ноември 24, 2015

Вълчият тотем

в категория Филми

Стефан РУСИНОВ

на 20.11.2015 г.

Източник: FilmSociety

Цензура-мензура, обаче през последните десетилетия в Китай се върши усилена работа по запаметяването на щекотливата Културна революция — десетгодишния комунистически опит за пълно преосмисляне на култура и човек, вълнуващ, важен и поучителен период, както може да е поучителен само един грандиозен крах, изравящ такива части от същината на човешкото, каквито никой успешен експеримент не би могъл да изрови.
Интересни случаи в художествената дисциплина “Културна революция” са кино-литературните сватби като “Живи” и “Под клоните на глога” на Джан Имоу (съответно по романите на Ю Хуа и Ай Ми), “Царят на децата” и “Сбогом, спътнице моя” на Чън Кайгъ (съответно по повестта на А Чън и романа на Лилиан Ли), “Сиу Сиу” на Чън Чун (по разказа “Баня под небето” на Йен Гълин), “Балзак и малката китайска шивачка” на Дай Съдзие (по собствения му роман), “Градчето Хибискус” на Сие Дзин (по романа на Гу Хуа), “Под жаркото слънце” на Дзян Уън (по романа “Озверели животни” на Уан Шуо)…

Заради ограничената свобода на словото или по-скоро заради разказваческа находчивост, както предпочетете, китайските творци, които насочват поглед към този проект, сходен по трагичност и глупост с Холокоста, не се отпускат по прекия път на демагогията. Техните произведения са привлекателни преди всичко с човешката си история, с изобразяването на силите, слабостите, мъките и радостите на обикновени хора. И някъде там, на втори план, поне в художествено отношение, сред тях витае политическата власт, макроисторията, която неусетно и безвъзвратно променя съдбите на микрогероите, толкова божествена в мощта си, че за нея почти не се и почти няма как да се говори. А съпротивата срещу нея никога не е директна — както никой не се опълчва срещу едно наводнение, а вместо това решава да построи дига, така и героите са заети да утвърждават живота, вместо да роптаят срещу смъртта. (още…)

януари 16, 2012

Седмица на китайското кино във Vbox7

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Филми

Днес стартира „Седмица на китайското кино“, съвместен проект на Посолството на Китайска народна република, „Нетинфо“ и радио „Китай“.

Шест пълнометражни китайски филма, чрез които всеки ще може да се докосне до традициите, културата и обичаите на Китай, представя Vbox7 през следващите две седмици на адрес:

http://vbox7.com/contests/chinesemovie/?

Филмите са със субтитри на български език и могат да се гледат безплатно.

Шестте филма разказват за бита и живота в Китай – както в големия град, така и в провинцията, разкриват красотата на природата. Режисьорите им са едни от най-големите имена в китайското киноизкуство, умело разказват историиите на героите, търсенията им на самите себе си, на надежда и на любов. (още…)

януари 29, 2010

Документална поредица за чудесата на Китай

в категория Туризъм и забележителности, Филми

Николай Димитров любезно ми предостави линка:

http://zamunda.net/details.php?id=132401&hit=1

Тук са всичките шест филма от поредицата на BBC Wild China.

юли 31, 2007

Правят филм за клането в Нандзин

в категория Филми

Продуценти от Китай, САЩ и Великобритания започнаха снимките на филм за клането в Нанджинг през 1937г.

„Purple Mountain“ ще разказва за зверствата на японската армия по време на нашествието в Китай през погледа на майка и дете от град Нандзин, където загиват стотици хиляди, предаде агенция Синхуа. (още…)

януари 29, 2007

Летящи кинжали /十面埋伏/

в категория Филми

Китай / Хонг Конг, 2004, 111′
Режисьор: Джан Имоу (още…)

Изчезналият пистолет /Missing Gun/

в категория Филми

Kриминална драма
“ Изчезналият пистолет“ е филм на нахакания дебютант Чуан Лу, коренно различен от познатото съвременно китайско кино. (още…)

Филмът „Ерос” пристига специално за Киномания 2005

в категория Филми

„Ерос” пристига специално за Киномания 2005. Първата му среща с българските киномани е на 6 ноември от 20.30ч. в зала 1 на НДК. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.